Krudt og kugler i Nykøbing Falsters baghave

På Middelaldercenteret uden for Nykøbing Falster kunne tilskuere i dag opleve skydevåbenets historie helt tilbage til stenalderen og frem til i dag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Steen Afzelius er iklædt filt fra top til tå. Han er 11 år og er i den her uge taget på middelalderferie med sin familie på Middelaldercenteret lidt uden for Nykøbing Falster.

Men i dagens anledning kunne middelalderknægten også opleve skydevåbenets historie - fra stenalderen og frem til i dag.

- Jeg glæder mig meget til at se romerne og de store kanoner, siger han.

Skydevåbenets historie
Middelaldercenteret afholdte nemlig en stor opvisning i dag, hvor skydevåbenets historie blev fortalt igennem en konkret demonstration.

Opvisningen startede med, at der blev kastet med sten, derefter blev sten slynget. Senere kom buerne, kanoner og forskellige slags bøsser. Showet blev sluttet af med en demonstration af de skydevåben, militæret bruger i dag.

Det er instruktør Kåre Johannessen, der står bag dagens opvisning, og han har mildest talt været ret spændt på i dag.

- At arrangere i dag har kostet nogle søvnløsenætter. Det er første gang, at vi laver et arrangement på netop den her måde, så jeg har virkelig været spændt, fortæller han.

Andet og mere end historiebøgerne
Steen Afzelius’ far,  Henning Afzelius, der også er fuldt udklædt som én fra middelalderen, er også begejstret over skydevåbensopvisningen.

- Én ting er, hvad vi kan læse i historiebøgerne. Det er noget helt andet at opleve, hvordan romerne rent faktisk så ud. Det handler om at se og mærke det på egen krop, siger han.

Til sidst da faren var drevet over, var Steen Afzelius begejstret over dagens oplevelse.

- Jeg synes, det var virkelig sejt i dag. Det fedeste var motorcyklen, siger han.

Motorcyklen var fra første verdenskrig.