¨

Kritik: Sikkerheden på sygehuset i Nykøbing F. har haltet

Et ophold på sygehuset i Nykøbing Falster har i de seneste år været forbundet med en vis fare. Det fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed.

I en ny tilsynsrapport påpeger Styrelsen for Patientsikkerhed, at risikoen ved at lade sig indlægge langt fra har begrænset sig til de lidelser, den dømte har påført sine patienter.

Styrelsen har gransket tre afdelinger, hvor den drabsdømte sygeplejerske har haft sin daglige gang.

Eksempelvis har der været alt for lidt styring med den medicin, som læger har tilladt sygeplejersker at give gennem såkaldte rammedelegationer. Det fortæller Anette Lykke Petri, enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Reglerne for rammedelegation er særligt vigtige, hvis man skal vente længe på en læge. På sygehuset i Nykøbing Falster så vi, at patienterne måtte vente op til et døgn, før en læge havde tid til dem, siger enhedschefen.

- I den tid vil sygeplejerskerne have mulighed for flere gange at give patienten stærk smertestillende medicin. Medicinen kan kamuflere patientens egentlige sygdom, således at en blindtarm eller en graviditet uden for livmoderen kan nå at briste, inden en læge tilser patienten.

Præparater forbyttet

Det kom under retssagen frem, at en læge måtte erkende, at hun i en patients journal havde forbyttet to præparater.

- Nogle gange kan det være en ubetydelig fejl, andre gange en fatal fejl. Vi er bekymrede, både fordi nogle af fejlene er alvorlige, og fordi den slags fejl viser en dårlig kultur, hvor patienternes sikkerhed ikke bliver taget alvorligt, siger Anette Lykke Petri.

Det var i marts 2016, styrelsen inspicerede de tre afdelinger, hvor den drabsdømte sygeplejerske i årene 2012-2015 ifølge byrettens dom dræbte tre patienter og forsøgte at tage livet af en fjerde. Dommen er anket til landsretten.

Let at stjæle medicin

Det var også alt for let for ansatte at stjæle og misbruge medicin, fordi der skete hyppige og uregistrerede udlån af medicin mellem afdelingerne, lyder kritikken.

Hertil kom, at der på sygehuset ikke var klare retningslinjer for, hvordan ansatte skulle agere, hvis de mistænkte en kollega for at skade patienter. Netop sådanne retningslinjer kunne muligvis have bremset den drabsdømte sygeplejerske langt tidligere.

Flere kolleger har fortalt, at de ganske længe - en af dem siden 2012 - havde mistænkt den tiltalte for at overmedicinere patienter, inden hun blev anholdt.

Trods kritikken afviser Region Sjælland at have svigtet sine patienter.

Ikke desto mindre har man nu valgt at ændre en række arbejdsgange på alle regionens sygehuse.

/ritzau/
 

Baggrunden for styrelsens besøg samt indholdet af kritikken

 • Kolleger til en drabsmistænkt sygeplejerske kom ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) med så besynderlige udtalelser, at man så sig nødsaget til at gennemføre et tilsyn på de tre afdelinger på sygehuset, hvor sygeplejersken havde arbejdet.
   
 • Blandt andet erklærede en yngre kollega under retssagen, at hun ikke tøver med at give medicin uden at konsultere den kollega, der er ansvarlig for en given patient. Ifølge både en embedslæge og STPS kan det føre til fejl- og overmedicinering.
   
 • En anden sygeplejerske fortalte, at hun siden 2012 havde mistænkt den tiltalte for at forgifte patienter, men at en afdelingssygeplejerske havde afvist at reagere på mistanken.
   
 • På baggrund af sine besøg på akutafdelingerne 2 og 3 samt medicinsk afdeling 130 kritiserer STSP en række procedurer, der ifølge styrelsen har været til fare for patienter.
   
 • Først og fremmest har sygeplejersker ifølge styrelsen haft alt for vide og ukontrollerede rammer til at give patienter medicin.
   
 • Ved tilsynet var der desuden ikke nogen instruks på afdelingerne om håndteringen af konstateret svind af medicin. Samtidig foregik der hyppig og delvis uregistreret udlån af medicin mellem afdelinger, hvilket ifølge STPS muliggjorde tyveri og misbrug.
   
 • På sygehuset har man hidtil ikke haft en formel vejledning til ansatte, der mistænker kolleger for at skade patienter.
   
Kilder: Styrelsen for Patientsikkerhed, Retten i Nykøbing Falster, Ritzau 

 

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App