Kraftværk sprænger affald væk med dynamit

Kraftvarmeværket Refa gør hovedrent på en helt særlig måde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er de færreste, der gør hovedrent med dynamit. Men hos affalds- og energiselskabet Refa i Nykøbing Falster er det helt normalt.

Lørdag formiddag foretog professionelle folk sprængninger i det store affaldskraftvarmeværk, der brænder cirka ni tons affald om dagen og forvandler det til el- og varme, fordi der skulle gøres rent.

- Der er blevet fjernet slagger, som minder om størknet sukker så hårdt som sten, inde i affaldskraftvarmeværket, fortæller direktør Mette Suhr Stoffregen og fortsætter:

quote For os inde på værket lyder sprængningen ligesom et skud

Mette Suhr Stoffregen, direktør

- I gamle dage stoppede man afbrændingen, kølede rummet ned og gik ind med dynamitten, men i dag sætter man den på bambuspinde og stikker det ind. På den måde forstyrrer man ikke afbrændingen, og sikkerheden er i højsædet.

Lyder ligesom et skud

Når de mange tons affald hver eneste dag bliver brændt af, sætter der sig størknet affald, den såkaldte slagger, fast til væggen i kraftvarmeværk. 

- Der er ligesom en almindelig ovn i ens køkken. Hvis den ikke bliver rengjort, går den i stykker. Derfor sprænger vi det væk med dynamit for at sikre en god forbrænding og et godt træk, forklarer Mette Suhr Stoffregen og tilføjer:

- For os inde på værket lyder sprængningen ligesom et skud.

Men dagens sprængninger på Refa i den nordøstlige del af Nykøbing Falster kan have givet nogle høje brag i lokalområdet.

- Vi er i gang med en ombygning i løbet af sommeren og har åbnet for noget af bygningen, derfor kan lyden lettere have kommet ud, siger Mette Suhr Stoffregen.