Kongen, knægten og jokeren kæmper om Guldborgsund

Kaj Petersen (S) bliver udfordret af en debutant i kampen om borgmesterkæden i Guldborgsund. Det betyder, at kommunekongen skal op mod en knægt i politisk sammenhæng. Og bookmakerne vil næppe give dig mange penge retur, hvis du spiller på, at Danmarks længst siddende borgmester sidder fire år mere. Men der en joker i spillet. Ham vender vi tilbage til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Analyse:

- I skal da bare købe nogle bajere, for helvede mand.

Citatet er hentet fra Ekstra Bladet. Det er angiveligt borgmester Kaj Petersen, der forsøger at sætte fart i festen under en meget våd kommunal studietur til Düsseldorf. Skatteborgerne betaler gildet.

Det er et år siden, at Ekstra Bladet kunne sige velkommen til forsiden til socialdemokraten Kaj Petersen. Og historien er lang fra glemt. Den er blevet en del af valgkampen. I en kommune, der er i akut pengenød, bliver der igen og igen henvist til den såkaldte druktur i valgdebatten. Også selv om de 140.000 kroner, som turen kostede, forslår som en skrædder et vist sted, når det gælder om at dække hullerne i det kommunale budget.
Det er principperne, det drejer sig om.

Og så er det en sprække i det ellers solide murværk, der omgiver Kaj Petersen. Men problemet for mange af oppositionspolitikerne er, at de ikke kan tillade sig at pege fingre: De var nemlig selv med på den skandaleombruste studietur.

Et skattevalg
Kommune mangler ca. 100 millioner i kassen, og de skal blandt andet skaffes ved at hæve skatten. Og valget er godt i gang med at blive et skattevalg. Et bredt flertal i det nuværende byråd er parat til at skrue op for skatten - også selv om indenrigsministeren siger nej. Men Venstres nye spidskandidat Flemming Jantzen siger nej. Det samme gør Dansk Folkeparti. Og så er fonten tegnet op.

Bred enighed
Ellers er det svært at finde store, alvorlige uenigheder. Den erfarne Kaj Petersen, der har været borgmester i 32 år, samlede nemlig 24 ud af byrådets 29 mandater bag sig, da han fik magten i den nye Guldborgsund Kommune. Det har givet stabilitet. Men det har også taget luften ud af oppositionen. Det udvisker profilerne, for partierne har jo været fælles om det meste.

Frustrationer i Venstre
Det har givet frustrationer. Især i Venstre. Det tætte samarbejde med Socialdemokraterne kostede den "gamle" borgmesterkandidat Edvard Traberg posten som spidskandidat. Han er blevet skiftet ud med den 46-årige debutant Flemming Jantzen. Og han er blevet sendt i byen med en bunden opgave: Ingen skal være i tvivl om, at Venstre står for noget helt andet end Socialdemokraterne. Partiet skal profileres. Edvard Traberg har nu forladt Venstre og startet sin egen liste.

Det tredje bud
Og nu er vi så fremme ved jokeren: John Brædder fra Nyt Guldborgsund. Han afløser Nykøbing Falsters mangeårige borgmester Poul-Henrik Petersen som spidskandidat. Og det er nogle store fodspor, han skal forsøge at fylde ud. Man klarer han sig gennem valget med skindet på næse, kan han vise sig at være det eneste reelle alternativ til Kaj Petersen - især hvis Venstre får det vælgersmæk, som mange spår partiet til.

Både SF og konservative har også meldt sig ind i kampen om borgmesterposten. Men det ligner mere en pligtmelding, end noget som partierne rigtig tror på.

Farvel til Kræsing
Mens Poul-Henrik Petersen blot har valgt at træde et skridt ned af Nyt Guldborgsunds liste - men han er stadig med - så skal vælgerne sige farvel til en mand, der igen og igen har formået at sætte sin egen dagsorden: Dansk Folkepartis Gert Kræsing. Han har ikke skaffet sig mange venner i byrådet. Han har i en årrække været en meget højtråbende opposition i et byråd, hvor man ellers tit i al venskabelighed er blevet enige om det meste.

Han har trådt på mange ømme tæer, og hans til tider firkantede facon har gjort det svært for partiet at komme i nærheden af indflydelsen. Han bliver afløst den rundere Rene Christensen, der både er spidskandidat og folketingsmedlem. Og han kan komme til at sidde med de afgørende mandater, hvis det tegner til et systemskifte i Guldborgsund Kommune.