¨

Kommunesjusk kan koste staten dyrt

Foto: TV ØST

Sjusk i blandt andet Kalundborg, Vordingborg og Guldborgsund med kontrol af landmændenes støtteordninger kan komme til at koste hundreder af millioner kroner.

Sjusk med kontrollen af EUs landbrugsstøtteordninger i blandt andet Kalundborg, Vordingborg og Guldborgsund Kommuner kan komme til at koste den danske statskasse dyrt.

I alt 17 danske kommuner er nemlig ifølge Politiken under mistanke for at holde det skjult, når landmænd overtræder reglerne for at få landbrugsstøtte fra EU.

Viser det sig, at kommunernes kontrol har svigtet, kan sagen i værste fald koste den danske statskasse et trecifret millionbeløb.

Det siger kontorchef Steen Bonde, NaturErhvervstyrelsen under Fødevareministeriet, som er den danske myndighed, der står til regnskab over for EU.

Staten hæfter for kommunernes sjusk

Selv om staten ikke direkte kan blande sig i, hvordan kommunerne udfører kontrollen, er det alligevel statskassen, som skal betale, hvis EU-Kommissionen dumper den danske kontrol og tilbageholder landbrugsstøtte, skriver Politiken.

For et halvt år siden kostede en lignende sag den danske stat 750 millioner kroner.

For at få EU-støtte skal landmændene overholde en række krav om hensyn til blandt andet folkesundhed, dyrevelfærd og miljø. Det er kun, hvis overtrædelser indberettes, at landmanden risikerer at miste en del af EU-støtten.

Kommunerne skal forklare sig

NaturErhvervstyrelsen har kulegravet fire års kontroller og forlanger nu redegørelser fra de 17 kommuner, skriver Politiken.

De rummer tilsammen mere end en tredjedel af de 54.000 danske landbrug, som samlet modtager cirka 8,5 milliarder kroner i støtte fra EU om året.

Rigsrevisionen særdeles kritisk

Rigsrevisionen kalder de 17 kommuners kontrolresultater "urealistiske". De foretager ganske vist mange kontroller hos landmændene, men i forhold til gennemsnittet indberetter disse kommuner ingen eller meget få overtrædelser, skriver Politiken.

- Vi konstaterer, at der er en svaghed i kontrollen, siger Michala Krakauer, kontorchef i Rigsrevisionen, der opfordrer til, at ansvaret tages væk fra kommunerne og placeres hos staten for at få en mere ensartet kontrol.

Politikens aktindsigt i sagen viser, at eksempelvis Aabenraa - som er blandt de 17 kommuner - i 2010 gennemførte 195 tilsynsbesøg hos landmænd, uden at det førte til, at en eneste overtrædelse blev indberettet.

Hverken Kommunernes Landsforening eller fødevareminister Mette Gjerskov (S) har ønsket at udtale sig om sagen til Politiken.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App