Kommunens egen rådgiver undsiger byråd – advarede mod kæmpesommerhuse

Planklagenævnet har underkendt byggetilladelsen til ti kæmpesommerhuse ved Marielyst. Et byggeri, som kommunens egen rådgiver forsøgte at advare imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byrådet i Guldborgsund Kommune blev forsøgt advaret mod at give tilladelse til ti kæmpesommerhuse ved Marielyst Ferieby – endda af egne eksperter. Det fortæller Göran Christiansen, der i mange år var byplanarkitekt i Guldborgsund Kommune.

Han var således med til at behandle ansøgningen om at opføre de ti kæmpesommerhuse ved feriebyen i Marielyst, som siden har vakt lokal protest, fordi sommerhusene er langt større end de oprindelige feriehuse på stedet.

quote Det skulle aldrig være kommet så langt ud. Men det er det kommet, fordi man ikke vil lytte til sine egne folk

Göran Christiansen, tidligere byplanarkitekt, Guldborgsund Kommune

- Der ligger en mail, som jeg skriver til min nærmeste foresatte, at det her har så voldsom en indgriben på det eksisterende miljø, så det vil kræve en ny lokalplan, hvis man gør det, fortæller Göran Christiansen til TV2 ØST.

Men Göran Christiansens oplysninger blev aldrig givet videre til politikerne, som i januar 2020 gav grønt lys til opførelsen af de over 200 kvadratmeter store sommerhuse – uden at ændre i lokalplanen.

Sagen blev efterfølgende indbragt for Planklagenævnet, som 28. januar i år afgjorde, at byggetilladelsen til de ti kæmpesommerhuse er i strid med lokalplanen – sådan som Göran Christiansen havde advaret om.

quote Jeg blev hamrende tosset, da jeg fik den her afgørelse

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune

Undsiger udvalgsformand

Flere fremtrædende medlemmer af byrådet i Guldborgsund Kommune har i eksplicitte vendinger stillet sig uforstående overfor afgørelsen. Blandt dem er Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune:

- Jeg blev hamrende tosset, da jeg fik den her afgørelse, siger han og tilføjer:

- Vi prøver at gøre tingene så godt som muligt. Vores informationer for at træffe den beslutning har hele tiden været, at det var i orden. Både fra vores forvaltning og fra eksterne, som vi har haft inde over.

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune siger til TV2 ØST, at både kommunens egen forvaltning og eksterne eksperter sagde god for byggetilladelsen.
Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune siger til TV2 ØST, at både kommunens egen forvaltning og eksterne eksperter sagde god for byggetilladelsen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Men denne udlægning af sagen kan Göran Christiansen ikke genkende.

- Så var det, jeg sagde, nej – det har den interne (rådgivning red.), og det vil sig mig – det har jeg ikke (sagt godt for byggetilladelsen red.). Og mig bekendt er der ikke nogle af mine kollegaer eller andre medarbejdere i Planafdelingen, der har sagt ok til det her, siger han og tilføjer:

- Det skulle aldrig være kommet så langt ud. Men det er det kommet, fordi man ikke vil lytte til sine egne folk.

Diskussioner forblev i kulissen

Christian Refstrup, direktør for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune, fortæller til TV2 ØST, at indstillingen til politikerne om at give tilladelse til sommerhusbyggeriet bygger på en bred vifte af faglige argumenter.

- Vi har de interne diskussioner i de sager, hvor der er noget skøn i forhold til det. Og til sidst er man nødt til at tage en konklusion. Det er heller ikke altid, vi er enige i forhold til, hvordan vi ser sagen – specielt, når vi sidder med gamle lokalplaner, som vi gjorde her.

Men burde I ikke oplyse politikerne om, at der er flere forskellige synspunkter på sådan en sag – også internt i forvaltningen?

- Jo, men indstillingen, vi giver, til et udvalg er vores samlede bedømmelse af en sag, og bag den kan der ligge en masse faglige vurderinger. Men det skal stadig ende med en indstilling, siger Christian Refstrup.

Flere af de op til 242 kvadratmeter store sommerhuse er allerede færdige og klar til brug.
Flere af de op til 242 kvadratmeter store sommerhuse er allerede færdige og klar til brug. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Planklagenævnet har pålagt Guldborgsund Kommune enten at udarbejde en ny lokalplan eller "lovliggøre" sommerhusene ved nedrivning.