Kommune satser på ny strategi: Ledige skal være iværksættere

I Guldborgsund er de lykkedes med at få 12 ledige borgere til at skabe egne jobs med et særligt iværksætterkursus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Guldborgsund har en stor håndfuld ledige taget springet og startet egne virksomheder op som iværksættere. Samtidig har en stor del af dem vinket farvel til den offentlige forsørgelse.

Kommunens folk har nemlig søsat et særligt projekt med navnet ’High Speed Iværksætteri’.

quote Vi starter altid med at finde ud af, hvad den enkelte er smadder god til, og hvad man ikke er så god til. Så vi ser meget på, hvilket potentiale de som privatpersoner har

Uffe Stein, administrerende direktør, Provi

Her har kommunen hjulpet 18 ledige med at få deres egne forretningsidéer ført ud i livet. De har blandt andet fået hjælp til at sætte hjemmesider op, lave visitkort og oprette forretningsplaner og CVR-numre.

Fik hjælp udefra

Men til den opgave har kommunen fået hjælp udefra.

Projektet er nemlig blevet til i samarbejde mellem Business Lolland Falster, Konsulenthuset Provi, Pajor Reklamebureau og Center for Arbejdsmarked.

Det fortæller Lars Bostholm, der er centerchef hos Center for Arbejdsmarked.

- Det er professionelle folk, der kan undervise i erhvervsjura, i erhvervsøkonomi, i skat, i moms, og i alt det der ellers hører til, udover at de også har været i stand til at vurdere de her lediges forretningsidéer. De kompetencer har vi slet ikke i Center for Arbejdsmarkedet, siger han.

Idéen til projektet opstod hos Lars Bostholm. Han forklarer, at idéen udspringer af kommunens strategi om at skabe mere iværksætteri for blandt andet svage ledige og flygtninge.  

- Jeg samlede to private firmaer og spurgte, om de sammen med Business Lolland Falster havde lyst til at skrue en slags uddannelsespakke sammen, om hvordan man bliver selvstændig, siger han og fortsætter:

- Nogle gange falder tingene godt og fornuftigt ud - både de leverandører vi købte ind og de ledige, som havde lyst til at være iværksættere. Vi kan i hvert fald se, at det har været et godt forløb, siger Lars Bostholm.

Ser på potentialet i personerne

Fælles for de 18 deltagere er, at de alle har været på offentlig forsørgelse fra starten af. I efteråret 2017 gennemførte alle 18 deltagere det 13 uger lange forløb, og alle afsluttede med forretningsplaner.

Siden har 12 ud af de 18 etableret sig med egne CVR-numre.

Og 11 ud af de 12 nye iværksættere lever ikke længere af deres offentlige forsørgelse, men af deres egen firmaers omsætninger.

Samtidig vurderer Konsulenthuset Provi, at det tal stiger til 13 med udgangen af december i år.

En af hemmelighederne bag den succes er, ifølge Provi, blandt andet at man tager udgangspunkt i den enkeltes potentialer.

- Vi starter altid med at finde ud af, hvad den enkelte er smadder god til, og hvad man ikke er så god til. Så vi ser meget på, hvilket potentiale de som privatpersoner har, siger Uffe Stein, der er direktør i Provi. 

Desuden har han set de bedste resultater, fordi man har målrettet undervisningen til den enkelte.

- Vi har fået størst effekt ud af at individualisere undervisningen. De har fået hver deres udviklingsplan, og det er det unikke i det, siger Uffe Stein.

Artiklen fortsætter under billedet.

Uffe Stein er direktør i den private aktør Provi, der har stået for projektet i Guldborgsund Kommune.
Uffe Stein er direktør i den private aktør Provi, der har stået for projektet i Guldborgsund Kommune. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Politikere bakker op 

Resultatet af projektet er blevet til flere forskellige virksomheder, som for eksempel entreprenørvirksomhed, fotograf, sommerhusservice, privatpraktiserende psykolog og reklamebureau.

Ifølge Lars Bostholm har det ikke været noget problem at finde politisk opbakning til projektet.

- Det har været ubesværet, fordi politikerne i Beskæftigelsesudvalget selv har en strategiplan, og et af indsatsområderne er iværksætteri. Så vi har i princippet bare skulle gå ned og komme i gang. Det har ikke været noget problem, siger Lars Bostholm.

Centerchefen håber nu, at man med projektet kan skabe en ny iværksætterkultur på Lolland og Falster.

- På sigt har vi et ønske om, at vi har en iværksætterkultur hernede. Så det ikke kun er lønmodtagere som mig, der er ansat i det offentlige. Men at vi også har en kultur omkring, at vi kan godt lave vores egne virksomheder og leve af, siger Lars Bostholm.

Projektet er blevet evalueret i Beskæftigelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, og det er endnu uvist, om de starter et nyt iværksætterkursus op.


Nyhedsoverblik