Kommune omdanner gammel losseplads til skov under coronakrisen

Den gamle losseplads og grenplads ved Marielyst på Falster er ved at blive omdannet til skov og hundepark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Snart vokser der en helt ny skov op på Falster.

For den tidligere losseplads og grenplads på Godthåbs Alle i Væggerløse ved Marielyst skal nemlig omdannes af Guldborgsund Kommune til et rekreativt område til glæde for lokale og turister.

quote Vi har det princip i kommunen, at når vi fjerner et træ, så planter vi to

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune

Pladsen, der er kommunalt ejet, har igennem mange år ligget ubenyttet hen og været et trist syn for de forbikørende. Derfor har Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), som er formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, svært ved at skjule sin begejstring over projektet.

- Det er et superprojekt, fordi området har været kedeligt at se på, og vi har mange turister, der kommer forbi, siger han.

Skovområdet er døbt Kæmpeskoven og vil blandt andet blive tilplantet med egetræer, bøgetræer og buske på et 2,5 hektar stort område. Det svarer cirka til fire fodboldbaner.

Tilplantningen er koordineret af Skov- og Naturkonsulent Thyge Andersen fra Kraghave, og der vil desuden blive indhegnet til en ny stor hundeskov i området. Samtidig etableres der parkeringspladser og opsættes borde og bænkesæt.

- Det har længe været et stort ønske for mange borgere at få en hundepark, hvor hundene kan rende og lege, siger Peter Bring-Larsen og tilføjer:

- Jeg kalder det et superprojekt på grund af coronakrisen, som vi lige nu oplever. Jeg er udmærket godt klar over, at de træer ikke vokser op, så jeg får glæde af dem i år eller til næste år, men det er der nogle andre, som får på længere sigt - det at vi planter en skov, så folk kan komme ud i naturen og få noget frisk luft, kan kun være en god idé.

Kæmper med giftig grund

Men kommunens arbejdsfolk kan ikke bare begynde at plante træerne med det samme, fordi dele af området er lettere forurenet efter at været anvendt som losseplads.

- Derfor har vi haft problemet med, at der skulle lægges 50 centimeter jord ovenpå for at lovliggøre det, siger Peter Bring-Larsen.

Så hvor finder man som kommune jord nok til at dække et område svarede til cirka fire fodboldbaner med 50 centimeter jord? Svaret skulle vise sig at være simpelt.

- Vi havde lige muligheden, nu hvor vi er ved at lave en parkeringsplads ved sygehuset i Nykøbing Falster, for der fjerner vi ren jord, som vi kan bruge. Vi havde også en landmand, som ønskede at grave nogle vandhuller i sin mark, og den jord kan vi også bruge, forklarer Peter Bring-Larsen.

- Vi er i fuld gang med at klargøre området, og vi har det princip i kommunen, at når vi fjerner et træ, så planter vi to, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Klargøring af området og modtagelse af jord.
Klargøring af området og modtagelse af jord. Foto: Guldborgsund Kommune.

Området bliver desuden ryddet for krat og buske. Næste skridt bliver at lægge et markeringsnet ud, der skal vise, hvor grænsen er mellem forurenet og ren jord. Den rene jord vil derefter blive udlagt på hele området.

- Der kommer til at være en del tung trafik med lastbiler med ren jord det næste stykke tid, og det vil selvfølgelig være til gene for nogle af beboerne, men jeg håber, at de bærer over med os, siger Peter Bring-Larsen.

Skoven forventes at blive indviet efter 2020, og det koster cirka 800.000 kroner for Guldborgsund Kommune at etablere skoven med både hundeskov, parkeringsplads samt borde og bænke.