Kommune gravede vej op for at redde hus fra vandmasser

Guldborgsund Kommune greb tirsdag til drastiske midler for at redde et hus, hvor vandet fossede ind i kælderen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En gravko måtte tirsdag i aktion ved Vestre Ulslev på Lolland. Her måtte kommunen nemlig aflaste en overbelastet vandledning ved at grave et stykke af asfalten op på Skovgårdsvej. 

I løbet af natten og morgenen var store vandmængder blevet et stort problem for beboere i et nærliggende hus.

Det fortæller driftsleder i entreprenørvirksomheden i Guldborgsund Kommune, Poul Henning Nielsen, til TV ØST.

- Der havde samlet sig en sø på en mark, og det løb så hen over vejen, ind igennem familiens have og fossede ned i deres kælder, hvor vandet stod meget højt. De ringede til os, fordi strømmen i huset var gået, siger han.

Graver normalt ikke veje over

Der ligger allerede et afvandingsrør under vejen på stedet, men det var helt fyldt med vand og kunne ikke følge med. Derfor endte kommunens folk med at grave en revne på tværs af vejen lige ovenover afvandingsrøret, så vandet i stedet kunne løbe i revnen og ned i en nærliggende mose.

quote Vi står i den svære situation, at der er meget fladt i nogle områder af vores kommune, og når der er så meget vand som nu, så betyder det, at vi ikke har nogle steder at føre vandet hen.

 Poul Henning Nielsen, driftsleder, entreprenørvirksomheden i Guldbordsund Kommune.

- Det, at grave veje op, er jo ikke noget vi gør normalt. Men lige her var det en rigtig god løsning, fordi vi på den måde kunne tvinge vandet udenom huset og ned i mosen, siger Poul Henning Nielsen.

Vand faldt med en meter i kælderen

I timerne efter, at vejen var gravet op, faldt vandstanden i kælderen under det berørte hus således med en hel meter.

Det er dog generelt svært at komme væk med vandet mange steder på Lolland-Falster i øjeblikket, siger Poul Henning Nielsen. 

Kommunen graver normalt ikke veje op, men her var det nødvendigt for holde vejret væk fra et hus.
Kommunen graver normalt ikke veje op, men her var det nødvendigt for holde vejret væk fra et hus.
Foto: Guldborgsund Kommune.

Store mængder sne er tøet, og smeltevandet giver store udfordringer.

- Vi står i den svære situation, at der er meget fladt i nogle områder af vores kommune, og når der er så meget vand som nu, så betyder det, at vi ikke har nogle steder at føre vandet hen. Lige her på Skovgårdsvej var der heldigvis en mose i nærheden, hvor vi kunne lede vandet hen – men nogle steder er det ikke muligt at slippe af med vandet, fortæller han.

Guldborgsund Kommune prioriterer oversvømmede kældre, veje og septiktanke først – dernæst huse, hvor vandet står op af murværket, hvis det er muligt at hjælpe.

Oversvømmede haver og marker er fortsat lavi prioriteret, indtil de andre forhold er løst.