Kommune giver støtte til nyt formidlingshus - børn skal lære mere om livet i middelalderen

Guldborgsund Kommune har besluttet at støtte et nyt formidlingshus og skolehaver ved Middelaldercentret i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn skal lære mere om livet i middelalderen. Lige fra børnehaven og indtil de forlader folkeskolen.

Det er ambitionen i et nyt projekt på Middelaldercentret i Nykøbing Falster, der nu vil bygge et nyt formidlingshus, der skal styrke undervisningen.

Hidtil har der mest været fokus på børn på mellemtrinnet - fremover skal indsatsen være mere bred.

Guldbordsund Kommune har valgt at give økonomisk støtte til det nye formidlingshus, der også får tilknyttede skolehaver, der skal vise udviklingen i de urter, som man brugte til madlavning i middelalderen. 

Læs også
Middelaldercenter prøveskød kanon - resultatet overraskede alle 
Læs også
Middelaldercenter prøveskød kanon - resultatet overraskede alle 

Alt i alt støtter kommunen projektet med 1,4 millioner kroner. Tanken er, at bevillingen skal være med til at støtte børns dannelse i kommunen - og Middelaldercentret skal med det nye formidlingshus udvide deres undervisnings- og formidlingsforløb til at omfatte både børnehaver og alle klassetrin i grundskolen.

Glad for at nå ud til flere børn

Formand for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget, Martin Lohse, er glad for, at den kulturhistoriske dannelse er i højsædet i de undervisnings- og formidlingsforløb, som Middelaldercentret vil præsentere i det nye formidlingshus.

Middelaldercentret i Nykøbing Falster viser mange elementer af dagliglivet i middelalderen.
Middelaldercentret i Nykøbing Falster viser mange elementer af dagliglivet i middelalderen. Foto: Kevin Rasmussen

- Folkene bag Middelaldercentret er dygtige til at sætte historien og samfundsudviklingen i perspektiv på en måde, så børnene kan undre sig og reflektere over samfundet før og nu. På den måde bliver man klogere på historien og klogere på sig selv. Desuden har alle børn gavn af levende undervisning uden for klasselokalerne, og jeg synes derfor, det er fantastisk, at Middelaldercentret udvider målgruppen og fremadrettet vil tilbyde undervisningsforløb for en langt større målgruppe end hidtil, siger Martin Lohse.

Læs også
Middelaldercenter må lukke sæson tidligere efter corona-regning
Læs også
Middelaldercenter må lukke sæson tidligere efter corona-regning

Det er meningen, at frivillige kræfter skal være en del af skole- og fælleshaverne, og at der skal skabes et lokalt forankret samarbejde, hvor alle inviteres til at tage ejerskab omkring stedet og naturen. Håbet er, at haverne kan blive et sted for liv og viden, hvor man kan mødes, også uden at Middelaldercentrets personale er tilstede.

quote Med bevillingen kan vi nu udvikle en skoletjeneste, som er meget bredere, end hvad vi kan tilbyde i dag

Roeland Paardekooper, direktør på Middelaldercentret

Skal give noget tilbage

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) ser mange gode perspektiver i projektet, og han håber, at både lokalsamfundet og turister vil sætte pris på udviklingen af området.

- Vi har et helt unikt videns- og formidlingscenter i Middelaldercentret, og det skal vi værne om. Det nye projekt er en fantastisk mulighed for at skabe oplevelser og viden på et meget højt niveau, som kommer små som store til gavn. Centret lægger op til meget mere lokalt forankret samarbejde og fællesskab, og det håber jeg, borgerne vil tage godt imod, siger John Brædder.

På Middelaldercentret er direktør Roeland Paardekooper meget glad for kommunens støtte og opbakning, og han glæder sig til at realisere projektet og dermed give noget tilbage til lokalsamfundet.

Læs også
Middelaldercentret har fået Pokémon's
Læs også
Middelaldercentret har fået Pokémon's

- Med bevillingen kan vi nu udvikle en skoletjeneste, som er meget bredere, end hvad vi kan tilbyde i dag, og vi får skabt en rød tråd i den kultur- og naturhistoriske fortælling. På sigt kan projektet også bidrage til fantastiske, lokalforankrede fællesskaber, hvor det er borgerne, der er drivkraften. Vi håber, at både børnehaver, skoler og lokalsamfundet vil være med i den udvikling, siger Roeland Paardekooper.

Udover bevillingen fra kommunen, søger Middelaldercentret også fondsmidler til udviklingen af formidlingshuset og skole- og fælleshaverne. Bevillingen fra kommunen er afhængig af, at Middelaldercentret opnår fondsfinansiering til formidlingsdelen.


Nyhedsoverblik