Kolonihaveforening træt af oversvømmelser

Kolonihaveforeningen Åhaverne ved Nykøbing Falster vil have en vandpumpe, efter de igen var udsat for oversvømmelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næstformand Werner Ifversen Madsen fik dybe panderynker den 26.december, da regnen væltede ned fra himlen.

- Vi havde egentlig gæster, men jeg blev nødt til at køre ud til kolonihaven. Jeg blev nødt til at se, hvad der var sket, siger Werner Ifversen Madsen til TV ØST.

Hans bekymring var begrundet. Regnen var nemlig så voldsom, at Tingsted Å løb over sine bredder og endnu engang oversvømmede kolonihaveforeningen – inklusiv Werner Ifversen Madsens grund.

- Hvis det viser sig, at gulvet er ødelagt af vand, så skal vi have brækket hele gulvet op og have isoleringen ud og ny isolering i. Og nyt gulv på igen. Det ville næsten ikke være til at bære, siger Werner Ifversen Madsen.

Massive oversvømmelser i 2011

Oversvømmelserne den 26. december var noget af en deja vú-oplevelse for næstformanden. Tilbage i 2011 blev flere af kolonihaverne i Haveforeningen Åhaverne ødelagt, da Tingsted Å gik over sine bredder. Kort tid efter anlagde vejdirektoratet et dige for at forhindre vandet i at oversvømme kolonihaverne. Men det var tilsyneladende ikke nok, da 78 mm den 26. december på kort tid væltede ned over Nykøbing Falster.

- Den eneste løsning for mig at se er, at Guldborgsund Kommune etablerer en pumpestation, som vi bad om dengang. Så havde vi været fri for at skulle igennem det her en gang til, siger Werner Ifversen Madsen til TV ØST.

Kommune ser på problemet

Hos Guldborgsund Kommune mener man, at oversvømmelserne skyldes klimaforandringer. De vil i løbet af næste uge sende en repræsentant ud til haveforeningen for at undersøge, hvad man konkret kan gøre for at komme problemet til livs.

- Det er selvfølgelig problematisk, fordi der er nogle mennesker, der har deres ejendom der, og de skal selvfølgelig ikke have deres ting ødelagt. Vi bliver nødt til at finde en løsning på det. Det kan være, at vi skal forstærke diget, eller vi skal installere et pumpesystem. Det skal vi have klarlagt, siger Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Guldborgsund Kommune, Flemming Jantzen (V).