Billist drønede gennem tæt bebyggelse med 128 kilometer i timen

Mere end hver tiende billist på Gaabensevej ved Stubberup kan se frem til et portræt fra politiet. En enkelt skal også finde tid til en ny køreprøve.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En bilist på Gaabensevej ved Stubberup må efter nattens køretur forberede sig på, at der kommer til at gå en pæn rum tid, før nøglen igen kan sættes i tændingen.

For ventetiden til en ny køreprøve her i regionen er, som TV2 ØST tidligere har fortalt, aktuelt meget lang. Og 128 kilometer i timen på landevejen, hvor den tilladte hastighed er 60 kilometer i timen, koster både ny teori- og køreprøve.

quote Det er en vanvidsbilist – det er fuldstændig tåbeligt at køre med den hastighed

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Gaabensevej fører ved Stubberup forbi tættere bebyggelse og er hastighedsreguleret. Dette så mere end hver tiende bilist imidlertid stort på, da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi natten igennem havde taget opstilling med en fotovogn på strækningen.

17 klip i kortet

Fra klokken 0.44 til 7.00 blev 80 ud af 707 trafikanter målt til at køre for hurtigt. 17 får et klip i kortet – og så er der den ene bilist, som mister førerretten ubetinget.

I forvejen finder man en af Vejdirektoratets stærekasser, der filmer i den modsatte retning på strækningen – netop fordi strækningen er stærkt trafikeret og belastet af færdselsuheld.

Hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter fortæller politiassistent Christian Berthelsen, at man i de lyse sommeraftener har registreret en stigning i antallet af bilister, som er tilbøjelige til at sparke til speederen.

Fuldstændig tåbeligt

Men selvom de lange aftener og øde veje kan være en svær fristelse for nogen, så er meldingen fra politiassistent til bilisterne utvetydig:

- Når jeg hører om dette tilfælde fra Falster – det er en vanvidsbilist – det er fuldstændig tåbeligt at køre med den hastighed. Jeg forstår ikke, at man kan finde på at gøre det.

Ifølge Christian Berthelsen er der flere grunde til, at hastigheden bliver reguleret på vejstrækninger som det eksempelvis er tilfældet ved Stubberup på Falster.

- Her er der nogen, som bor langs vejen. Det betyder, der kan være gående, cyklende og udkørsler fra husene langs vejen, der gør, at man har valgt at nedsætte hastigheden.

Grunden til at hastighed nyder stor bevågenhed fra politiet handler helt kort om sikkerhed. En opgørelse fra 2018 viser at hastighed er en medvirkende årsag i 72 procent af alle trafikdræbte over en femårs periode.