¨

Kirker kritiseres for klimahykleri

Foto: TV ØST

Kirken er dobbeltmoralsk og egoistisk, når det gælder klimakampen, mener klimaeksperter oven på flere indsigelser mod vindmøller i bl.a. Guldborgsund Kommune.

En aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at seks ud af 10 stifter har protesteret mod vindmøller inden for de seneste tre år. Heriblandt i Guldborgsund Kommune. En af kritikerne er Mickey Gjerris, teolog og lektor med speciale i natur-etik ved Københavns Universitet.

- Det er lidt med vindmøller, som det er med et behandlingshjem for narkomaner. Alle synes, at det er en god idé, men det skal ikke foregå i baghaven, siger han.

Lolland-Falsters Stift har for nylig sat en kæp i hjulet på Guldborgsund Kommunes plan om at opstille tre-fire vindmøller tæt ved Kippinge Kirke på Falster. I en miljøvurdering af projektet har kongelig bygningsinspektør Jens Bertelsen givet denne bemærkning på vegne af stiftet:

- I udgangspunktet er vi glade for vindmøller set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv. Det er bæredygtig energi, men desværre fylder møllerne godt i landskabet - ikke møllen i sig selv, men de tre vinger giver en visuel uro, når de kører rundt.

- Kirken skulle gå foran

Men der går lige lovlig meget æstetik i kristendommen, når stifter gør indsigelser mod vindmølleprojekter, fordi de skærmer udsigten fra kirken, siger lektor Mickey Gjerris.

- Det kan pine mig lidt, at kirken bliver som et folkemuseum, hvor det skal ligne et landskabsmaleri. Jeg vil hellere have 1000 vindmøller, der blokerer for min udsigt, end jeg vil have vand til knæerne. Jeg synes, at kirken med den størrelse, den har, skulle gå foran i klimakampen. Vi så for nylig paven tale for en øget opmærksomhed i forhold til klimaudfordringerne, og herhjemme har vi det kirkelige initiativ Grøn Kirke, men når det bliver konkret, er det, som om vi ikke forstår, at klimaforandringerne er alvorlige, og at vi er nødt til at sætte vores egne hensyn til side," siger Mickey Gjerris.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App