Karstens restaurant blev hærget af stormflod – nu får han kæmpe erstatning

Stormrådet har opgjort anmeldelserne på stormfloden efter stormen Alfrida. Restaurant Nysted Havn på Sydlolland får dækket et kæmpe beløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var noget nær den værst tænkelige start på 2019 for Restaurant Nysted Havn og indehaver Karsten Myralf, da stormen Alfrida rasede 2. januar. Med stormen fulgte nemlig en stormflod, der havde omfattende skader til følge.

Nu har Stormrådet gjort anmeldelserne op, og det betyder, at Karsten Myralf kan se frem til at få dækket skaderne. Han fortæller, at reparation af skaderne løber op i omkring 900.000 kroner. Karsten Myralf skal betale en selvrisiko på 14 %, men resten af beløbet bliver dækket.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Sådan så det ud, da stormfloden ramte Nysted Havn.

- Det er jo alfa omega. Havde jeg stået med det her alene, havde en lille virksomhed som min ikke kunne overleve, siger han.

Skader var værre end først frygtet

Karsten Myralf havde taget sine forholdsregler, da det nye år blev skudt i gang med et varsel om stormflod. Alligevel måtte han sande, at den forøgede vandstand på mellem 1,4 og 1,7 meter havde taget hårdt på hans restaurant.

Der var nemlig kommet vand ind i alle væggene.

- Det var en særdeles ubehagelig overraskelse, siger han.

Konsekvensen var, at 60 centimeter af alle bygningens vægge måtte pilles ned.

- Rent faktisk har man kunnet stå ude på havnen og kigge durk gennem alle restaurantens vægge, fortæller han om den store renovering, hvor mellem tre og fem håndværkere har arbejdet på restauranten siden 5. januar.

Nu håber Karsten Myralf, at man fremover kan være bedre forberedt, når ulykken rammer.

- Og der tror jeg, det er vigtigt, at de erhvervsdrivende i byen, kommunen og styrelsen får en dialog om, hvilke muligheder der er for at mindske skader i de her tilfælde, siger han.

Missede fantastisk vinterferie

For kun to år siden var Karsten Myralfs restaurant også ramt af skader efter en stormflod. Og han indrømmer, at det da har været hårdt at skulle gennem hele møllen én gang til.

quote Det har været et kæmpe arbejde at få tømt restauranten og hårdt at gå og være nervøs for, hvor hurtigt man kan blive klar til at åbne igen

Karsten Myralf, indehaver af Restaurant Nysted Havn

- Det har været et kæmpe arbejde at få tømt restauranten og hårdt at gå og være nervøs for, hvor hurtigt man kan blive klar til at åbne igen, lyder det.

Følelsen af ikke at være klar til at åbne nagede ham ekstra meget i den netop overståede vinterferie, hvor februar-vejret viste sig fra sin bedste side med temperaturer på over 10 grader. Men Karsten Myralf er ikke slået ud.

- Det kan jo ikke nytte noget, når man har en restaurant yderst på Nysted Havn med en helt formidabel udsigt. Det er klart, når man ligger i første række, jamen så er det her en risiko.

Stor lokal opbakning

Især lokalbefolkningens opbakning har været afgørende for, at Karsten Myralf har holdt hovedet højt.

- Folk har skrevet, folk har ringet, folk stopper mig på gaden. Det har virkelig været hjertevarme, man har mødt, afslutter restaurantejeren, der glæder sig til snart at kunne byde dem velkommen i Restaurant Nysted Havn igen.

Torsdag den 14. marts slår Karsten Myralf igen dørene op. Og han melder allerede nu om næsten udsolgt på den store genåbningsaften.

37 anmeldelser efter stormflod

Karsten Myralf er langt fra den eneste, der har søgt erstatning hos Stormrådet. Rådet har netop opgjort, hvor mange, der her i regionen har søgt om erstatning efter stormfloden i januar.

I alt har Stormrådet modtaget 37 anmeldelser i vores sendeområde, heraf er seks blevet afvist af forsikringsselskabet, oplyser Stormrådet til TV ØST.

I Guldborgsund har 17 borgere anmeldt skader, men forsikringsselskabet har afvist fire sager. På Lolland er der anmeldt ni skader, og to er afvist, i Næstved Kommune er der anmeldt én skade og i Vordingborg 10 sager.  

FAKTA: Sådan defineres stormflod

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

play
dtu.1

Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

playliveblog
Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus: Regeringen vil indføre krav om isolation efter rejser

Se flere