Karina og datteren flytter i campingvogn for at spare penge

Stigende priser får Karina Wied til at flytte i campingvogn med sin datter. Ifølge cheføkonom er der udsigt til prisfald, men det går langsomt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En rundtur i Karina Wieds og hendes niårige datters nye hjem tager ikke mange minutter. Der er ganske få skridt fra den ene ende til den anden.

Kvinden fra Nykøbing Falster har nemlig taget en beslutning om at opsige det lejede hus, hun og datteren bor i, for at flytte i en campingvogn parkeret hos en ven.

På den måde kan den lille familie spare op mod 6.000 kroner om måneden i husleje og udgifter til elektricitet og varme. Hos vennen, hvor campingvognen er parkeret, har Karina Wied og datteren adgang til toilet, bad og vaskemaskine.

- Hvis ikke vi flyttede herhen, så ville det nok bare begynde at gå ned ad bakke stille og roligt. For tingene bliver dyrere og dyrere, og når jeg ikke tjener så meget, så kan der pludselig komme minus på kontoen. Og det har jeg ikke lyst til, for det har jeg prøvet før, siger hun.

quote Der er ikke noget, der er synd

Karina Wied, Nykøbing Falster

- Derfor tager vi skridtet, inden vi kommer helt derud, og det bliver sværere at komme op igen.

Tid til hinanden

Campinglivet er en midlertidig løsning, forklarer Karina Wied, men hun håber, at besparelserne kan give luft nok i budgettet til at spare op til indskuddet til en lille lejlighed og til flere oplevelser sammen med datteren. Til nærvær i den lille familie.

- Jeg håber, at jeg kan få betalt noget af min gæld ud, så vi kan starte på en frisk, når vi engang kommer hen et sted, hvor vi skal bo. Det vil betyde, at vi får mere social integration mellem min datter og mig, for det er ikke altid, at vi lige kan komme i svømmehallen eller biografen, når hun spørger, siger Karina Wied.

- Der er stigende udgifter, og elektriciteten er løbet os fuldstændig over ende, selvom vi kun er os to og nærmest ikke er hjemme. Det vil betyde alt for hende, at vi har noget frihed til at lave noget sammen.

Mor og datter har boet i et stort hus på landet. Men det blev både for dyrt og for stort.
Mor og datter har boet i et stort hus på landet. Men det blev både for dyrt og for stort. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Venter ikke lige om hjørnet

Karina Wied og datteren er langt fra de eneste, der har måttet lave store ændringer i deres levemåde som følge af inflation og stigende priser. 

I august fortalte TV2 ØST blandt andet om Zenia Kornum fra Stenlille, som sammen med sin datter, Kasia Kornum, var tvunget til at sige farvel til deres lejede hus og i stedet flytte i telt. Simpelthen fordi de ikke havde råd til andet.

Vi har også fortalt, at flere er så pressede på økonomien, at de har søgt økonomirådgivning i forsøget på at holde snuden oven vande.

Og der er ikke noget at sige til, at mange danskere har problemer med at få enderne til at mødes rent økonomisk. I 2022 steg inflationen i gennemsnit med otte procent – en årlig stigning, der ikke er set siden oliekrisen i 1974. 

Pladsen i campingvognen er en brøkdel af, hvad andre familier har. Men Karina Wied tror på, at det giver hende og datteren mulighed for mere ro og nærhed.
Pladsen i campingvognen er en brøkdel af, hvad andre familier har. Men Karina Wied tror på, at det giver hende og datteren mulighed for mere ro og nærhed. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

På fødevarer har prisstigningerne været helt oppe at ramme 15 procent, og kraftigt stigende priser på gas- og elektricitet har også givet dybe panderynker.

Læs også
Inflationen rammer hårdt: - Når vi løber tør for brænde, ved jeg ikke, hvad vi gør
Læs også
Inflationen rammer hårdt: - Når vi løber tør for brænde, ved jeg ikke, hvad vi gør

Generelt er der ikke meget positivt at sige om den økonomiske situation det seneste år, men hvordan ser det ud, hvis vi vender blikket fremad? Er der et økonomisk pusterum på vej? Ikke lige med det første, vurderer Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank.

- Indtil videre er det godt, at priserne ikke længere stiger lige så hurtigt som før. Inflationen er stadig høj, men når man måler, hvor meget højere priserne er i denne her måned sammenlignet med sidste måned, så går det immervæk noget langsommere nu. Men det går stadig den forkerte vej, og det er ikke sådan, at priserne ligefrem falder. Kun på enkelte ting, siger han.

- Jeg tror ikke rigtig, det vil føles som om, at det går fint igen, før vi kommer nogle år frem i tiden.

Karina Wieds datter får sit eget lillebitte værelse med en skydedør og små skabe.
Karina Wieds datter får sit eget lillebitte værelse med en skydedør og små skabe. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Forsinkelser efter indkomst

Hvornår der er bedring i sigte, kommer også meget an på, hvilken indtægt man har, slår Las Olsen fast.

- Nogle oplever, at deres lønninger stiger og indhenter lidt af det tabte, og nye overenskomster vil sikkert give lidt mere endda, men det er kun til privat ansatte. Offentligt ansatte halter lidt efter. De får generelt de samme stigninger som private, men de får dem lidt forsinket, siger cheføkonomen.

Las Olsen er cheføkonom hos Danske Bank.
Las Olsen er cheføkonom hos Danske Bank. Foto: Danske Bank

Og for de danskere, der får støtte fra det offentlige for eksempel i form af SU eller kontanthjælp, vil udviklingen mod en bedre økonomi gå endnu langsommere end det.

- Der er meget store forsinkelser for dem. Lønstigningerne i år vil først påvirke dem i 2025. Så der er meget stor forskel på, hvordan man har det, siger Las Olsen.

Han understreger samtidig, at det også kommer meget an på, hvordan man varmer sin bolig op, for selvom gaspriserne er faldet igen, så er de fortsat højere end nogensinde.

Mange holder sig oppe ved at have en fornuftig opsparing at tære på, forklarer Las Olsen, men der er en stor gruppe, som ikke har den mulighed.

- Det ér rigtig svært lige nu, og selvom det går bedre, så er det en skrøbelig situation, vi står i, blandt andet på grund af forsyningssituationen i Europa, siger han.

Forventning: Inflationen vil falde igen

Der er dog udsigt til en opbremsning i økonomien, fordi folk er begyndt at spare og bruger færre penge. Og så vil priserne også falde, men også dét sker med forsinkelse, siger Las Olsen.

- Alle de ting, der er blevet dyrere, de gør også tingene dyrere for virksomheder og butikker. Og den omkostning er de ved at sende videre til forbrugerne. Det er en proces, der ikke er slut endnu, og det er også med til at holde inflationen oppe. Men vores forventning er, at når vi når ud på den anden side af det, så vil inflationen også komme ned igen, fortæller han.

Læs også
Boligselskaber oplever flere pressede beboere - sender rykker til hver tredje
Læs også
Boligselskaber oplever flere pressede beboere - sender rykker til hver tredje

Og hvad kan man så gøre indtil da?

- Man bliver selvfølgelig nødt til at indrette sit forbrug efter den indkomst, man har, og en af måderne kan jo være at flytte til noget billigere. Men det er ikke en nem situation bare at spare sig ud af. Derfor kan jeg godt forstå, at nogle mennesker bliver presset ud i nogle meget svære beslutninger, siger Las Olsen.

Tager ikke tingene for givet

Karina Wied ved endnu ikke, hvor lang tid deres pengebesparende campingeventyr kommer til at vare.

- Det afhænger af mange ting. Vi er skrevet op hos nogle boligselskaber til mindre lejligheder, men der er ventetid. Så vi tager det ét skridt ad gangen. Måske bliver vi rigtig glade for det, og så må vi jo leje en grund et sted og bygge os et lillebitte hus. Jeg ved det ikke. Måske et halvt års tid, siger hun.

Der er ikke plads til mange ting i en campingvogn, og derfor bliver en del af familiens opmagasineret, mens andet bliver doneret væk. Det sidste gælder blandt andet datterens samling af Diddl-bamser.
Der er ikke plads til mange ting i en campingvogn, og derfor bliver en del af familiens opmagasineret, mens andet bliver doneret væk. Det sidste gælder blandt andet datterens samling af Diddl-bamser. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

I mellemtiden er hun sikker på, at de vil få noget positivt ud af at bo på en anderledes måde.

- De, der kender mig, ved, at jeg er lidt småskør. Så hvis tingene ikke passer mig, så gør jeg bare noget andet. Og jeg gør det jo for, at vi kan være sammen og få et tættere forhold. Så jeg tror ikke, det bliver så svært, siger hun og understreger, at der ikke er grund til at have ondt af hverken hende selv eller datteren.

- Der er ikke noget, der er synd. Min datter har alt, hun skal bruge. Hun får sine ting med, hun har mig, og der er mad på bordet hver dag. Vi kan komme til og fra skole, hun kan komme i bad og få rent tøj på. 

- Jeg tror, det bliver sjovt. For min datters vedkommende betyder det nok også, at hun bliver mere selvstændig og lærer at tænke lidt over de små ting. At man ikke bare skal tage tingene for givet, slutter Karina Wied.

Nationalbanken forventer, at inflationen lander på fem procent i 2023. I det tilfælde vil en familie på to voksne og to børn skulle have 23.000 kroner ekstra op af lommen sammenlignet med 2021, forudsat at familierne handler, præcis som de gjorde dengang. 


Nyhedsoverblik