¨

Kamp for piletræer

Foto: TV ØST

På Vestfalster vil en gruppe borgere have deres spildevand renset af piletræer. Men det alternative forslag kommer muligvis for sent. Kloakeringen er på vej.

Det skal være slut med at lede det flydende spildevand ud i naturen. Det er essensen af en række spildevandsplaner landet over.

Et lokalt pilerensningsanlæg vil kunne rense vandet bedre og billigere end et almindeligt rensningsanlæg. Sådan et drømmer de om at få på Vestfalster.

Piletræer renser bedre
- Piletræerne optager bl.a. fosfor fra spildevandet - det gør det kommunale rensningsanlæg ikke i samme omfang, siger Thomas Tranberg, der er en af idémændene bag et pilerensningsanlæg i byerne Vålse og Egense.

Samtidig er anlæget billigere at anlægge og drive end den kloakering, kommunen har planlagt.

- Jeg har ikke nogen mulighed for at låne penge nogle steder, så jeg synes den her mulighed var en bedre måde at gøre det på, siger Thomas Tranberg.

Kloaker på vej

Problemet er bare, at Guldborgsund Kommune har lavet en aftale med Guldborgsund Forsyning om at kloakere området og lede spildevandet 25 km væk til et rensningsanlæg i Nykøbing Falster. Flere rør ligger allerede klar til nedgravning på markerne ved Vålse.

- Jeg synes pilerensningsanlæg er en rigtig god idé, men det er muligvis for sent at bremse kloakeringen. Hvis Vålse ligger midt i et rørlægningssystem, der også omfatter andre byer, så bliver det svært at redde det. Måske er de for sent ude, siger Anne Svendsen, der er medlem af Guldborgsund Kommunes Teknik- og Miljøudvalg for Venstre.

Vil gå til ministeriet
Borgergruppen i vålse føler dog de har god opbakning til idéen fra et godt flertal af de cirka 150 husstande i Våls eoG egense, at de er klar til at gå videre med sagen, hvis kommunen ikek vi lege med.

- Så må vi gå til Miljøministeriet for at få trumfet det igennem. Det er jo også af miljøhensyn, vi gør det her, siger Thomas Tranberg.

Du kan læse mere om pile-projektet på Vestfalster på http://pilerens.vaalse.dk/

 

02:19 Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App