Kæmper om at blive Danmarks smukkeste præstegård

Danmarks smukkeste præstegård skal kåres, og her er 15 kandidater fra hele landet blevet udvalgt - og blandt dem er to præstegårde fra vores region.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Moseby Præstegård på Falster og Store Heddinge Præstegård på Stevns er med i konkurrencen om at blive Danmarks smukkeste præstegård.

- Vi er glade for vores gamle præstegård. Vi synes den er speciel, siger Jens Lose fra Moseby præstegård.

Et af de mest unikke ting ved netop Moseby Præstegård er nemlig, at den er den næstældste i hele Danmark.

I Store Heddinge er det især kalkstenene fra Stevns Klint, der bliver fremhævet.

- Vores præstegård viser, hvordan en folkekirke kan få et lokalt udtryk ved lokale byggematerialer, og ved dens særegne byggestil. Kalkstenene er jo hentet blot 2 kilometer herfra, siger Ingrid Salinas fra Store Heddinge præstegård.

Stort finalefelt

Det er Bygningskultur Danmark, der står bag konkurrencen. En fagjury bestående af tre eksperter med viden om arkitektur og præstegårde har i samarbejde med Bygningskultur Danmark udvalgt 15 finalister.

- Eksperterne har givet et bud på præstegårde med en unik historie eller byggestil, og så har vi været med i processen og sørget for at udvælge, så der er en geografisk bredde, fortæller Johan Hage, projektleder i Bygningskultur Danmark.

Bygningskultur Danmark har taget initiativ til konkurrencen, fordi flere og flere præstegårde enten bliver solgt eller er i fare for at blive revet ned, fordi de er for dyre for menighedsrådet at vedligeholde.

Det har betydet, at blandt andet præstegården Skovlænge på Lolland er blevet nedrevet.  

- Det synes vi er rigtig synd. VI kunne ikke finde på at nedrive middelalderkirkerne, så vi synes heller ikke, at de her præstegårde skal nedrives. Det er jo vores historie og vores identitet, der er bundet i sådan en præstegård. Hvis vi først river det ned, er det væk for evigt, og vi får dem aldrig igen, siger Johan Hage.

Folkets dom

Konkurrencen løber frem til den 25. maj.

Hele Danmarks befolkning kan indtil da stemme på deres favoritkandidat på bygningskultur.dk, hvorefter en enkelt løber med titlen som ”Danmarks Smukkeste Præstegård”.

 

Fagjury