Kæmpe overlydsbrag ryster Sydsjælland

2 store overlydsbrag har opskræmt borgerne på Sydsjælland, Møn og Falster. Braget har rystet vinduer og huse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2 store overlydsbrag rystede tirsdag eftermiddag kort før klokken 13 Sydsjælland, Møn og Falster.

Braget har ifølge seerhenvendelser kunnet høres på store dele af Sydsjælland helt op til Præstø, over Møn og Nordfalster. Også helt op mod Næstved er braget blevet hørt, og det var så kraftigt, at jorden rystede, vinduer klirrede i rammerne og fuglene lettede, erfarer TV2 ØST.

Kampfly i beredskab skulle afvise russisk fly

Der er tale om overlydsbrag lavet af to F16-jagere på vej ud over Østersøen. Det bekræfter Flyvertaktisk Kommando overfor os.

I de første minutter efter bragene blev politiet og også TV2 ØST kimet ned af nervøse borgere, og politiet kontaktede blandt andet Forsvaret og Hjemmeværnet for at finde ud af, om de stod bag. Det gjorde de dog ikke, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

- 2 F16-jagere brød lydmuren over Østersøen, og det er det, som borgerne har hørt, siger kommunikationsmedarbejder hos Flyvertaktisk Kommando, Lars Skjoldan, til TV2 ØST.

- Et russisk fly var på vej for at udfordre det danske luftterritorium, og jagerne skulle åbenbart skynde sig for at afvise flyet. De brød derfor lydmuren ude over Østersøen i 10 kilometers højde, forklarer han. Det sker nogle gange om året, at det russiske luftvåben ønsker at brydes med det danske.

Braget blev hjulpet på vej af vejret

Et overlydsbrag er de chokbølger der opstår, når et fly bryder gennem lydmuren. De kan i værste fald knuse vinduer og kan opleves meget, meget kraftige.

Årsagen til, at overlydsbragene tirsdag har kunnet høres over så stor en del af regionen skyldes ifølge Flyvertaktisk Kommando vejret. De atmosfæriske forhold skulle nemlig være ideelle til at transportere lyd over store afstande.'