¨

Julen er farlig for hunde

Foto: TV ØST

Julestjerner og brun sovs er de rene dødsfælder for din hund. Hver eneste jul må masser af hunde en tur på dyreklinikken, fordi vi julehygger alt for meget om dem.

I juledagene kan der være travlt på Dyrlægegårdens Hundecenter i Våbensted.

- Vi ser rigtig mange hunde med diarré og forstoppelse, fordi de har fået alt for meget mad og alt for fed mad i julen, siger veterinærsygeplejerske Rikke Errebo.

Det er især fed sovs, and og småkager, som kan give hunde ondt i maven, mens chokolade kan være direkte livsfarligt.

- Det kan give nogle rigtig grimme forgiftninger og faktisk i nogle med dødelig udgang, siger Rikke Errebo.

I det hele taget bør hunde ikke sætte tænderne i ret meget, der har med jul at gøre. Planter som julestjerne og mistelten er giftige, mens nisser og andet pynt kan sætte sig fast i hundens hals. Elektriske lyskæder kan give forbrændinger. Det samme gælder for levende lys.

- Hunde kan komme for tæt på og brænde sine knurhår eller hale. Og i værste fald kan man jo også risikere, at hunden ender med at få tændt en ildebrand, siger Rikke Errebo.

Juleaften kan gavebånd være rigtig farligt, så det gælder om at holde både papir og bånd på god afstand af legesyge hunde.

- Det værste jeg har set, var en hund, der havde fået viklet gavebånd omkring tungen og slugt resten. Det havde sat sig i tarmsystemet, og den måtte faktisk aflives, fordi den havde det rigtig dårligt, siger Rikke Errebo fra Dyrlægegårdens Hundecenter.

Når hunden er i nærheden af juletræet, er det vigtigt at holde øje med den. En logrende hale eller et skub kan få træet til at vælte nedover hunden eller folk i nærheden. Og så skal man huske, at et juletræ også kan have et praktisk formål for en hund.

- Ja det er jo et oplagt sted at lette ben, så det gælder om at holde øje, hvis man ikke vil have et træ, der lugter af tis, siger Rikke Errebo.

02:17 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App