Job drev Anders ud i kronisk depression

Anders Olsen er en af de få, der har fået anerkendt en psykisk erhvervssygdom af Arbejdsskadestyrelsen, efter et sammenbrud på grund af jobbet i Stubbekøbing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Chikane fra chefen og en kolossal arbejdsbyrde var skyld i en psykisk nedtur for 51-årige Anders Olsen. Nu står han tilbage med diagnosen kronisk depression, som Arbejdsskadestyrelsen har anerkendt som en Arbejdsskade. Det skriver Fagbladet 3F.

Sagen bunder i to-tre pressede arbejdsår hos firmaet TagXperten i Stubbekøbing på Falster. I de første år gik alt fint. Men fra omkring 2008 skulle Anders Olsen arbejde mere og hårdere. Også hurtigere end kollegerne.

- Der var dage, hvor jeg var på arbejde 10-12 timer ad gangen - og så kunne jeg alligevel blive ringet op fredag aften for at skulle møde ind lørdag morgen, fortæller Anders Olsen.

Indlagt på psykiatrisk skadestue

Oveni begyndte kontrollen fra chefen og hans nevø. De holdt øje med, hvor længe de ansatte gik på toilettet. Eller brugte på pauser. Eller holdt frokost. Selv i fritiden blev der holdt øje. Arbejdspresset kulminerede en morgen i 2010, da Anders Olsen ikke evnede at tage på arbejde. I stedet tog han cyklen til lægen. Anders Olsen blev samme dag indlagt på Psykiatrisk Skadestue i Vordingborg.

- Jeg blev kørt ned af alt det arbejdslort, lyder hans korte konklusion i dag.

I maj 2014 fik han en godtgørelse på 71.000 kroner for varigt mén på 10 procent. Kun godt fem procent af de anmeldte erhvervssygdomme, der handler om psyken, bliver anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen. Det gør, at der i meget få tilfælde kan søges om og tilkendes erstatning.

Ejer genkender ikke kritikken

Hos TagXperten kan ejer Flemming Teut ikke genkende Anders Olsens historie.

- Der er intet i arbejdsmiljøet her, der skulle kunne føre til en depression hos Anders Olsen. Der har aldrig været tale om, at arbejdet skulle presse Anders på nogen måde. Tværtimod kunne intet gå stærkt nok for ham. Og vi arbejder i øvrigt normalt ikke i weekenden, men jeg kan ikke afvise, at der kan have været ganske få gange, oplyser Flemming Teut.

I en mail til Folketidende uddyber firmaet sin afstand til kritikken og skriver blandt andet, at de med hans lønsedler kan dokumentere, at han ikke har arbejdet mere end normaltid. TagXperten pointerer, at Anders Olsen først et halvt år efter at være stoppet sammen med 3F kom med anmeldelsen om arbejdsskaden, og i firmaet mener de, at 3F har kørt sagen bag ryggen på dem.


Nyhedsoverblik