I Væggerløse har de lavet deres egen udgave af Jesu Kristi blod

Frivillige fra menigheden i Væggerløse Sogn har i samarbejde med den lokale præst startet deres egen vinproduktion, der skal bruges til altervin.

Som bekendt fortæller biblen om, at Jesus lavede vand om til vin. 

Helt så avancerede er de ikke i Væggerløse på Falster - og så alligevel.

I de seneste måneder har frivillige nemlig passet og plejet den vinmark, der står i præstegårdens have.

quote Det giver et godt kammeratskab, og man kan lide hinanden alle sammen. Det er også en form for mødested

Annette Blixt-Pedersen

Præsten selv, er en af dem, der er trukket i arbejdstøjet for at høste druerne til vin.

- Kirken er også mennesker, og kirken handler også om, at være frivillig, siger Anders Martin Lauritsen, der er sognepræst i Væggerløse Sogn.

Det er dog ikke fordi, der er gået druk i den i den lokale kirke. Hele projektet har de nemlig lavet, så Væggerløse Kirke hver søndag kan byde menigheden på en helt lokalt produceret altervin.

I denne uge har de frivillige høstet omkring 100 kilo druer, der på sigt skal blive til altervin.
I denne uge har de frivillige høstet omkring 100 kilo druer, der på sigt skal blive til altervin. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Det er noget vi er stolte af

De frivillige får lige så meget igen, som de giver. Når de går i vinmarken, kommer der nemlig et helt særligt fællesskab.

- Det giver et godt kammeratskab, og man kan lide hinanden alle sammen. Det er også en form for mødested, siger Annette Blixt-Pedersen.

Det gør da heller ikke noget, at de frivillige kan være med til at give menigheden en helt særlig oplevelse.

- Vi nyder alle sammen at være sammen. Men vi nyder også, at vi, så vidt vi ved, er de eneste i Danmark, der har en vingård ved kirken og laver egen altervin. Det er noget vi er stolte af, siger Kaj Helm Larsen.

Annette Blixt-Pedersen og Kaj Helm Larsen er nogle af de frivillige, der har arbejdet for at lave en god altervin.
Annette Blixt-Pedersen og Kaj Helm Larsen er nogle af de frivillige, der har arbejdet for at lave en god altervin. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Topkarakter til helt lokal vin

Den frivillige gruppe, fra det lokale vinlaug, har siden efteråret 2018 passet og plejet vinstokkene i Væggerløse Præstegårdshave. Året efter blev det til de første 19 flasker altervin, som sognepræst Anders Martin Lauritsen fra den 1. december kunne skænke for kirkegængerne.

Druerne blev sendt over gaden til Falster Destilleri, som står for produktionen, så altervinen er 100 procent lokal.

Produktionen nærmer sig måske ikke en stor fransk vingård. Årets udbytte ligger på omkring 100 kilo, men når det kommer til vin, er det jo kvalitet over kvantitet. Og kvaliteten fejler ikke noget, hvis man spørger producenterne selv.

- Jeg sendte en prøve til Vinavisen, og der røg den helt op i topkarakter. Den måde, vi forsøger at lave den her hedvin på, er den samme, som man laver portvin på i Portugal. Vi forsøger at få så meget sødme med som muligt, samtidig med, at man får en blød og lækker smag, lyder det fra Martin Iversen, der er indehaver af Falster Destilleri.

- Resultatet er godt. Det smager fortrinligt, nogle af os synes, at det er bedre, end den altervin, vi normalt får, siger Kaj.