Huslejen sænket i effektivt boligselskab

Nykøbing Falster Boligselskab har siden 2013 arbejdet målrettet med effektiviseringer. Det giver nu mærkbare besparelser for selskabets 2000 tusinde lejere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2000 lejere hos Nykøbing Falster Boligselskab har fået en rigtig god nyhed. Nykøbing Falster Boligselskab har nemlig været i gang med en større effektiviseringsrunde siden 2013, og det kaster nu ekstra penge af sig til lejerne. Samtlige beboere har fået sænket deres husleje - nogle helt op til 10 procent.

En af de beboere er Ole Døssing fra afdeling 19, der har fået skåret fem procent af sin månedlige husleje.

- Det er fantastisk. De falder på et tørt sted, siger Ole Døssing.

Han har siden huslejen blev sat ned, fået installeret et helt nyt køkken med helt nye elementer, ovn og komfur.

- Jeg kunne få det for 400 kroner om måneden i huslejestigning. Så kommer der lige en appelsin i turbanen, at vi her pr. 1. januar får en huslejenedsættelse på 350 kroner.

Dermed betaler han altså kun 50 kroner ekstra i husleje om måneden, for det helt nye køkken. 

Fokus på egne kompetencer

Årsagen til det store fald i huslejen, skal findes hos boligselskabet selv. De har gjort sig selv mere effektive.

- Det er jo stort selv alt vi laver, på nær nye køkkenener og badeværelser. De ryger ud i byen, siger Lars Nielsen, der er ejendomsfunktionær hos Nykøbing Falster Boligselskab. 

Alle ejendomsfunktionærerne i boligselskabet laver nu selv de små håndværksopgaver, som et firma ellers før ville havde taget sig af. 

- Det handler om at finde ud af, om der er nogen, der har de kompetencer, man har brug for, i egne rækker, og så trække på dem, siger Lars Nielsen.

Netop de billigere håndværksopgaver har haft høj prioritet hos Lis Bentin, der er direktør i Nykøbing Falster Boligselskab. 

- Førhen sendte vi opgaver ud egentlig at spørge, hvad det koster, så nu har vi lavet faste prisaftaler, siger Lis Bentin. 

Landsdækkende tendens

Effektiviseringen af Nykøbing Falster Boligselskab er en del af en landsdækkende tendens. Flere boligselskaber har fået større fokus på at nedbringe omkostninger og lave en række organisationsændringer. 

- Det er faktisk et tema som branchen har taget op, og vi har haft det højt på dagsordenen de sidste par år, siger Palle Adamsen, formand i Danmarks Almene Boliger. 

Dog siger Palle Adamsen, at der unikt, at Nykøbing Falster Boligselskab har kunnet sænke lejen helt op til 10 procent. 

Allerede nu kigger Nykøbing Falster Boligselskab på, at om de kan sætte lejen yderligere ned i 2016.