Hospital får pris for uddannelse til kommende læger

Ortopædkirurgisk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus får en prestigefyldt pris for at lære kommende læger at udføre praktisk arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad stiller man som læge op med et brækket ben, eller en skulder, der er gået af led?  Altså i praksis - hvor alt det, som så let ud i bøgerne, pludseligt bliver et spørgsmål om håndelag og små tricks?

Den slags praktisk erfaringer for kommende læger kræver oplevelser i virkeligheden – og det er et arbejde som man er rigtig gode til at formidle på Nykøbing Falster Sygehus.

quote Jeg mener, at jo mere de lærer her, jo bedre basislæger bliver de i den anden ende af uddannelsen

Undervisningsansvarlig lektor og overlæg, Jørgen Koch

Her har ortopædkirurgisk afdeling i denne uge fået en pris for sit arbejde med de studerende. Det er Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet, der har uddelt årets uddannelsespris til afdelingen.

 - Det er simpelthen kæmpestort for os, at vi får den her pris. Der er 29 afdelinger, der er indstillet til prisen, og jeg synes, at det er fantastisk, at det er os, der så får prisen, siger den undervisningsansvarlige lektor og overlæge på afdelingen, Jørgen Koch, til TV2 ØST.

De studerende har bestemt

Det er evalueringsrapporter og indstillinger fra de studerende, der fører til, at afdelingen i Nykøbing Falster får prisen.

- Vi arbejder rigtig seriøst med de studerende, som kommer til vores sygehus. Vi vil gerne have, at de bliver rigtig gode læger, mens de er her. Det sikrer vi ved at lade dem prøve mange ting af i praksis. Det sker naturligvis støttet og trygt, men de prøver mere her end normalt. Jeg mener, at jo mere de lærer her, jo bedre basislæger bliver de i den anden ende af uddannelsen, og derfor skal de også arbejde næsten på linje med almindelige læger, når de er her, siger han.

Holdningen betyder, at de studerende blandt andet skal arbejde som 1. assistenter under operationer, og således lære det basale håndværk her, og også lære det arbejde, der foregår på en skadestue.

Når Jørgen Koch ikke underviser, så arbejder han især med knæoperationer og i en funktion som bagvagt på afdelingen.

Det er sjette gang, at uddannelsesprisen bliver uddelt blandt hospitalerne i Østdanmark.

De studerende skal trives

På sygehuset i Nykøbing Falster er det dog ikke kun uddannelsen, det handler om at styrke.

Sygehuset tilbyder således også en bolig til de studerende, mens de er tilknyttet hospitalet.

- Vi vil gerne have, at de studerende ikke opfatter det som en barriere at skulle fra København her til Nykøbing. Og når de er her, så kan de også bruge mere tid på at følge arbejdet på de afdelinger, som de skifter rundt imellem. Det kan de gøre, fordi de ikke skal bruge så megen tid på transport, men i stedet kan hænge ekstra ud på afdelingen, siger Jørgen Koch.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skadestuen i Nykøbing Falster er et af de steder, hvor de studerende får lov til at prøve at være læger.
Skadestuen i Nykøbing Falster er et af de steder, hvor de studerende får lov til at prøve at være læger. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Og arbejdet med de studerende betaler sig. Tre år i træk har afdelingen scoret topkarakter i evalueringerne fra de studerende. Og har samtidig fået en jævn strøm af vikarer blandt de næsten færdiguddannede læger.

quote For søren da – vi er nummer et blandt afdelingerne i det østdanske område

Undervisningsansvarlig lektor og overlæg, Jørgen Koch

- Forløbet i Nykøbing tager omkring fire måneder, men vi ser heldigvis mange af de studerende igen. Også når de er færdige som læger og skal i gang med KBU-uddannelsen eller de skal videreuddanne sig til speciallæger, siger han.

En del af arbejdet på afdelingen handler også om at få de studerende til at blive bedre til at arbejde sammen i stedet for nærmest at konkurrere med hinanden om at få den bedste karakter.

Vigtig anerkendelse

Jørgen Koch mener, at anerkendelsen er rigtig vigtig for afdelingen.

- Vi er en forholdsvis ny afdeling, og det betyder rigtig meget for vores selvforståelse, at andre anerkender vores arbejde. For søren da – vi er nummer et blandt afdelingerne i det østdanske område. Det er virkelig utrolig dejligt, siger han.