Højsæson for pote-skader

Det er ikke kun os to-benede, der fryser om tæerne for tiden. Når temperaturen falder til under frysepunktet, stiger antallet af fire-benede patienter hos dyrlægen. Vinteren er nemlig højsæson for pote-skader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sneen knirker. Istapperne blir længere og længere. Og menneskets bedste ven må bevæge sig for at holde varmen.

Smukt ser det ud, men for vores fire-benede kan det kolde vintervejr være lig med en billet til nærmeste dyrlæge.

- Dyrene elsker at lege i sneen. Ældre hunde bliver som hvalpe og hopper rundt i driverne. Men kulden kan give problemer, når legen er slut, fortæller Linda Due Hansen, der er dyrlæge i Nykøbing Falster.

Molly - en græsk gadehund - er søndagens første patient. Hun er fire måneder og har slugt en stor mundfuld sne. De hvide fnug har givet hvalpen dårlig mave.

- Molly har det rigtig skidt. Hun har kastet op og er sløj. Hun plejer at styrte rundt som en hvirvelvind, men det sidste døgn har hun siddet og pebet hos mig, fortæller Birgitte Funk fra Holbæk.

Men faktisk er det poterne, der om vinteren giver den længste kø i venteværelset. For eksempel kan de færreste trædepuder tåle den salt, der lige nu ligger på veje og fortorve. Men det er der råd for.

- Hvis hunden har revner i sine trædepuder, får hunden vejsalt i sårene. Derfor er det vigtigt at smøre dyrets poser med voks eller god gammeldags vaseline, så de ikke sprækker, lyder det fra dyrlægen på Falster.

Næste hund på dyrlægens briks er en hunhund med blærebetændelse. 

- Hunden her tisser tit, men der kommer kun nogle få dråber ad gangen, når den letter ben. For at bekræfte at der er tale om en infektion i dens blære, trykker jeg den let på maven, forklarer Linda Due Hansen.

Kulden er altså hundens værste fjende, men hvis vi lytter til en gammel julesang - den om lænkehunden, der får dobbelt sul - kan vi forebygge de fleste frost-skader.

- Hvis man f.eks. har en brugshund, der er meget ude, kan man fodre lidt mere på den henover vinteren, fordi et tykkere fedtlag vil holde den varm, slutter dyrlægen.

I mellemtiden har Molly fået et skud saltvand. Det er blevet tid til at komme hjem og blive forkælet.

- I nat sover hun hos mig i soveværelset. Der er der nemlig ekstra varmt, fortæller Mollys ejer, mens hun krammer sit lille gadekryds.


Nyhedsoverblik