Guldborgsund topper kedelig liste: Gør ikke nok for ledige

Beskæftigelsesministeren udpeger Guldborgsund Kommune som landets sløveste, når det gælder aktivering af ledige. I Holbæk ser det heller ikke godt ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det går simpelthen ikke hurtigt nok.

Guldborgsund Kommune er Danmarks dårligste kommune til at aktivere borgere, der har været ledige i mere end et år.

Det mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der har lavet en liste med de fem sløveste kommuner på dét felt. Det fortæller han til Politiken.

Ministeren begrunder over for avisen ikke specifikt Guldborgsund Kommunes lidet flaterende topplacering, men siger generelt om kommunerne på listen:

- Vi har valgt de fem dårligste kommuner ud, fordi der her er meget store problemer i forhold til, at kontanthjælpsmodtagere ikke får den indsats, de har krav på. Jeg synes simpelthen ikke, vi kan være det bekendt.

Kun halvdelen får en aktiv indsats

Konkret kritiserer Troels Lund Poulsen håndteringen af de såkaldte mentorforløb, som kommunerne er forpligtede til at tilbyde de ledige.

Derudover bør kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere blive tilbudt en aktiv indsats. 

Indsatsen kan eksempelvis være et praktikforløb, der kan give de ledige bedre mulighed for at skaffe sig job.

I Guldborgsund Kommune har 50 procent af de aktivitetsparate kontant- og uddannelseshjælpmodtagere ikke fået tilbudt det, de skulle.

Holbæk også på listen

Udover Guldborgsund figurerer også Holbæk Kommune på listen.

De er landets tredjedårligste kommune på dette felt.

Her er antallet af personer, der ikke er blevet tilbudt det, loven foreskriver, 36 procent.

Mulige konsekvenser i vente

Formand for Guldborgsund Kommunes arbejdsmarkedsudvalg, Rene Christensen (DF), erkender over for Politiken, at kommunen ikke lever op til lovens bestemmelser.

- Man skal følge lovgivningen, og det beklager jeg, at vi ikke gør. Men hvad er vigtigst? At de ledige får en mentor, som faktisk koster mange penge, eller at de rent faktisk kommer i beskæftigelse? Vi mener, at vi bedre – eksempelvis med løbende samtaler – kan få borgere i beskæftigelse på andre måder end via et aktiveringsforløb, siger Rene Christensen, der også er medlem af Folketinget.

Hvorvidt der vil blive pålagt Guldborgsund, Holbæk og de øvrige kommuner konsekvenser, vil Troels Lund Poulsen ikke svare på i Politiken.