Guldborgsund-kanon på vej

Guldborgsund Kommune vil nu fremhæve gamle værdier og kulturskatte, som kan være blevet glemt. Det vil de i deres nye kulturkanon kaldet Guldkanonen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sydhavsøerne rummer hundredvis af kulturskatte. Lige fra de smukke kyster på Østfalster til de gamle skove ved Halskov Vænge. Sukkerroerne og dialekten. Det gode naboskab og Fuglsang Kunstmuseum.

Sådan er det i hvert fald, hvis man spørger Formanden for Kultur-, Turisme- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse (Guldborgsundlisten).

Derfor har Guldborgssund Kommune fået en kanon ide. De vil lave en kulturkanon. Guldkanonen kalder de den.

Gode værdier er mange ting

Sådan gør du

- Der er ingen begrænsninger for, hvad man kan nominere. Det er meget individuelt, hvad man betragter som gode værdier, siger han.

Interviewet foregår i Kulturfabrikken i Nykøbing Falster. Det foreslog Kulturformanden selv, fordi han synes det viste en meget god symbolik, på hvad kommunen mener med listen.

- Det her sted er også blevet nomineret allerede, konstaterer han, dog med klart udtryk om, at det hverken er rigtigt eller forkert. For han ønsker ikke, at han eller hans kollegaer som politikere skal tage stilling til, hvad der skal med på Guldkanonen.

Men Kulturfabrikken er både et sted, hvor der skabes kultur helt konkret i form af musik og malerier, men også et sted med gode værdier som samvær og rummelighed. 

Og det er netop det, Guldkanonen handler om. Alt lige fra konkrete kultursteder og genstande til mere ukonkrete føleleser og værdier.

Borgerne bestemmer listen

Offentlige infomøder

Det er op til borgerne i Guldborgssund Kommune at bestemme, hvad der skal med på listen. Det gør de ved at nominere, det de mener er gode værdier, på en hjemmeside til formålet eller bibliotektet. 

Og de selv samme borgere TV ØST mødte tidligere på dagen bakker op om idéen.

- Det er da en fremragende ide! Så kan vi rigtig vise, hvor dejligt det er hernede, siger Helle Danielsen fra Nykøbing Falster.

Det er Martin Lohse (Guldborgsundlisten) glad for, og han anerkender, at Guldkanonen kan være med til at styrke interessen for Guldborgssund. Men det er ærligt talt ikke det egentlige formål med projektet.

- Vi vil med den her (kanon, red.) gerne minde folk om, hvad der er af gode værdier i vores kommune. Listen kan også tjene det formål, at skolerne kan bruge den, når de underviser i for eksempel historie. Så kan de tage på ekskursion med udgangspunkt i lokalhistorien, siger han.

Flere formål med listen

Der er altså et flerdelt formål med Guldborgsunds kulturkanon, men ultimativt handler det blot om, at borgerne skal dele de gode sider af kommunen med hinanden og få det bedste ud af den.

Et politisk uafhængigt panel bestående af blandt andet kunstnere og andre relevante personligheder vil gennemgå forslagene og samle en liste med de endelige bud. Det gør de efter den 31. januar 2017, hvor fristen for indspark til listen udløber.

Der vil efterfølgende være en 14 dage lang afstemning, hvor man kan bestemme, hvad de gode værdier i Guldborgsund Kommune er. Det foregår den fra 11. marts til 26. marts, og i foråret 2017 vil listen så blive offentliggjort.

Man kan dog endnu indstille forslag på hjemmesiden http://guldkanon.dk/.