Gudstjenester for udviklingshæmmede får pris

Gudstjenester for udviklingshæmmede vinder den Kirkelig Initiativpris 2016 i Lolland-Falsters Stift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire gange om året er det lidt mere festligt at gå til gudstjeneste i Sundkirken i Nykøbing Falster.

Kirken inviterer nemlig inden for til det, de kalder for GLAD-gudstjenester; gudstjenester for udviklingshæmmede på Lolland og Falster. Og her blev der danset, sanset og sunget lidt mere, end der ellers plejer.

Og nu kan kirken så skrive prisvindende på CV’et. Den har nemlig fået den Kirkelig Initiativpris 2016 i Lolland-Falsters Stift.

 Gudstjenesten er mere sanselig og mere aktiv end de normale, vi afholder, siger sognemedhjælper Erik Christophsen

- Det er vi selvfølgelig enormt glade for. Det er jo altid dejligt, når andre påskønner og værtsætter, det arbejde man laver, siger sognemedhjælper Erik Christophsen.

GLAD-gudstjenester har eksisteret siden september 2015, og kirken har nået at afholde fire gudstjenester siden begyndelsen. Indtil videre har der været mellem 25-60 deltagere hver gang.

Ikke som de andre

GLAD-gudstjenesterne indeholder formidling af bibeltekst gennem drama, billeder og lignende. Flere af deltagernes sanser inddrages: syn, hørelse og fagter. Kirkebønnen sker med lystænding og med input fra deltagerne.

Gudstjenesterne afsluttes med, at der uddeles et ”dagens postkort” med billede og tekst, så man kan snakke om oplevelsen derhjemme.

 Det giver livskvalitet for dem, der deltager i gudstjenesterne, gav stiftsrådsformand Bent Normann Olsen som begrundelse for kåringen

- Gudstjenesten er mere sanselig og mere aktiv end de normale, vi afholder. De er mere en dialog mellem præsten og kirkegængerne. Deltagernekan stille alle de spørgsmål, de vil, og præsten vil svare dem, og det synes jeg fungerer meget godt. Der er ligesom fem trin, de skal igennem. De skal selvfølgelig også gå til nadver som alle andre, siger Erik Christophsen.

Og han er ikke i tvivl om, at de udviklingshæmmede nyder det.

- De ville jo ikke komme igen, hvis de ikke kunne lide det. Der er jo ikke nogen, der tvinger dem. Det virker absolut til, at de hygger sig, og at de synes det er spændende, siger han.

Enigt udvalg

Det var et enigt Innovationsudvalg, der indstillede kirken til prisen, fordi de afholder GLAD-gudstjenester for og med unge og voksne udviklingshæmmede på tværs af stiftets sogne- og provstigrænser.

- Initiativet er båret af en ide, et teamsamarbejde på tværs af sogne- og provstigrænser, og det giver livskvalitet for dem, der deltager i gudstjenesterne, gav stiftsrådsformand Bent Normann Olsen som begrundelse for kåringen.

Kom med til gudstjeneste 

Her kan du se, hvornår der er GLAD gudstjeneste igen:

  • Onsdag den 21. september kl. 10 i Sundkirken 
     
  • Onsdag den 16. november kl. 10 i Sundkirken