Godsejer kritiseres for lejekontrakter: - Tror ikke engang Putin kunne finde på det

Ejeren af Vennerslund Gods på Falster bliver udsat for kritik, fordi han i lejekontrakter instruerer lejere i at tale positivt om vindmølleprojekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Merethe Kepp fra Falster er langt fra tilfreds med Vennerslund Gods, der blandt andet vil opføre vindmøller. Hun er nabo til godset og har kæmpet mod projektet længe i gruppen Bevar Roen.

quote Jeg synes, det minder om de gamle fæste-metoder, hvor man fæster folk på hånd og mund, og det er ikke rimeligt

Merethe Kepp, nabo til Vennerslund Gods, Falster

Nu har de opdaget, at Vennerslund Gods i kontrakter instruerer lejere af godsets ejendomme til at udtale sig positivt om projektet kaldet Vennerslund Energi- og Naturpark.

- Jeg synes, det minder om de gamle fæste-metoder, hvor man fæster folk på hånd og mund, og det er ikke rimeligt, siger Merethe Kepp.

- Vi har helt fra starten sagt, vi vil føre en fair kamp. Det synes jeg, vi har gjort hele vejen igennem. Men når man når ud i sådanne metoder her, så synes jeg faktisk ikke, det er en fair kamp mere, fortsætter hun.

I den lejekontrakt, som Bevar Roen er kommet i besiddelse af, og som TV2 ØST har set, står der, at ”med denne lejekontrakt indvilliger lejer og lejers husstand endvidere i at bakke op omkring Vennerslund Gods' ønske om etableringen af Vennerslund Energi- og Naturpark, i skrift og tale, hvis Vennerslund Gods beder om dette”.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan står der i en af lejekontrakterne.
Sådan står der i en af lejekontrakterne. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Byrådsmedlem: - Tæt på dokumentfalsk

Det er ikke kun Bevar Roen, der er stærkt utilfredse med Vennerslunds Gods’ måde at påvirke sine lejere på. Også Lejernes Landsorganisation er fortørnede.

- Det er helt urimeligt. Hvad bliver det næste; skal man også stemme på et bestemt parti for at få en lejeaftale med udlejer? Jeg synes, det er en meget gammeldags metode at gøre tingene på, siger Anders Svendsen, der er chefjurist i Lejernes Landsorganisation.

Også fra politisk hold er der skarp kritik af ordlyden i lejekontrakten.

- Jeg synes, det er fint, man oplyser om, at projektet kommer. Men at man så siger til folk, at de også skal mene noget helt bestemt om det, når de bliver bedt om det, det tror jeg ikke engang Putin kunne finde på i Rusland, siger René Christensen, der er byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune for Dansk Folkeparti.

Artiklen fortsætter under billedet.

René Christensen (DF) vil have Vennerslund Gods' høringssvar fjernet.
René Christensen (DF) vil have Vennerslund Gods' høringssvar fjernet. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I morgen udløber høringsfristen hos Guldborgsund Kommune for at komme argumenter, der taler for eller imod projektet. I den anledning har Vennerslund Gods indsendt et høringssvar, hvor de skriver, at over 80 % af naboerne er for en etablering af energiparken.

René Christensen (DF) kalder høringssvaret for ”tæt på dokumentfalsk”.

- Fordi når man læser lejekontrakten, står der jo tydeligt, at man alene skal give den mening til kende,  Vennerslund ønsker. Og så giver man et høringssvar til politikerne, som skal træffe den endelige beslutning, hvor 80 % af de nære naboer er positive over for projektet. Jeg ved jo ikke, hvad der er rigtigt eller forkert her, siger byrådsmedlemmet.

Han opfordrer samtidigt byrådet i Guldborgsund Kommune til at se bort fra høringssvaret, fordi han mener, det er manipulerende.

Godsejer beklager

Kim Brockenhuus-Schack er godsejer på Vennerslund Gods. Han fortryder formuleringen i lejekontrakterne.

quote Der er ingen af vores lejere, som det vil kunne have negative konsekvenser for, hvis de svarer negativt om vores projekt

Kim Brockenhuus-Schack, ejer af Vennerslund Gods, Falster

- Jeg kan godt se, at det lyder forkert. Der har ikke været nogen som helst ond intention eller noget pres fra vores side. Så det er en forkert formulering, ja. Der er ingen af vores lejere, som det vil kunne have negative konsekvenser for, hvis de svarer negativt om vores projekt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg kan godt se, at det lyder forkert. Der har ikke været nogen som helst ond intention eller noget pres fra vores side. Så det er en forkert formulering, ja. Der er ingen af vores lejere, som det vil kunne have negative konsekvenser for, hvis de svarer negativt om vores projekt, siger Kim Brockenhuus-Schack, ejer af Vennerslund Gods på Falster.
- Jeg kan godt se, at det lyder forkert. Der har ikke været nogen som helst ond intention eller noget pres fra vores side. Så det er en forkert formulering, ja. Der er ingen af vores lejere, som det vil kunne have negative konsekvenser for, hvis de svarer negativt om vores projekt, siger Kim Brockenhuus-Schack, ejer af Vennerslund Gods på Falster. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hvorfor er det så nødvendigt at skrive det i en kontrakt?

- Vi synes bare, det har været vigtigt, at de lejere, der inden for den seneste periode gerne ville flytte ind i vores huse, er okay med måske at bo som nabo til et vindmølle- og solcelleprojekt, forklarer Kim Brockenhuus-Schack.

Men de skal også udtale sig positivt i skrift og tale, når I beder dem om det?

- Jeg kan godt høre, at det lyder sådan, men det har aldrig været intentionen, at nogen skulle svare på noget, som de ikke var interesseret i at svare på, siger godsejeren.

Kim Brockenhus-Schack vil nu ændre formuleringen i lejekontrakten, så lejerne ikke længere forpligter sig til at udtale sig positivt om energiparken.