Gitte fra Stubbekøbing har fået nok – fraflytter lejlighed fyldt med skimmelsvamp

I tre år har Gitte Jensen fra Stubbekøbing døjet med synlig fugt og mug i sit hjem. Domea har endnu ikke løst problemet, så nu flytter hun.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det hele begyndte med en fugtig kælder i Gitte Jensens rækkehus i Stubbekøbing.

Pludselig var problemet med fugt dog ikke længere kun isoleret til kælderen. I 2017 opdager Gitte Jensen nemlig, at der også er fugt omkring vinduerne på førstesalen på datterens værelse.

quote De går med sådan en måler, hvor de måler alle væggene. Da de kommer op på Sandies værelse og sætter den på skorstenen, så er den virkelig kriminel

Gitte Jensen, Stubbekøbing 

Gitte Jensen vælger derfor at kontakte sit ejendomsadministrationsselskab, Domea, som efterfølgende kommer og besigtiger den lille families hjem.

- De går med sådan en måler, hvor de måler alle væggene. Da de kommer op på Sandies værelse og sætter den på skorstenen, er den virkelig kriminel. Der ser de også, at fugten inde bag tapetet er løbet ned ad væggen, fortæller hun.  

Ifølge Gitte Jensen fortæller Domea, at de vil tage hånd om fugtproblemet, og at hun vil høre nærmere fra dem.

Det sker bare ikke.

Gitte Jensen må derfor ad flere omgange selv tage kontakt til boligadministrationen, men gang på gang oplever hun, at de ikke tager hendes henvendelser seriøst.    

- De var meget nedladende, og det var faktisk også nogle meget nedladende mails, man fik indimellem. Men uanset hvor meget, du sagde og gjorde og så videre, så skete der bare ikke noget, forklarer hun.   

Det eneste, Domea reelt set gør, er at lave nogle få småreparationer i boligen, som ikke kommer det grundlæggende fugtproblem til livs.

Kaster håndklædet i ringen

I starten af 2020, tre år efter at Gitte Nielsen første gang har gjort Domea opmærksom på, at der er fugt i hendes bolig, er der stadig ikke gjort noget ved problemet.  

Fugten er derimod kun blevet værre igennem årene, og hun gør derfor et nyt forsøg og kontakter Domea igen i februar 2020. Her får hun at vide, at de vil afhjælpe problemet efter sommerferien. 

- Så siger jeg, at det kan jeg simpelthen ikke vente på, for det er først og fremmest vores helbred, det drejer sig om. Vi skal ikke være syge af at bo her.

Gitte Jensens datter, Sandie Eriksen, har nemlig på dette tidspunkt længe været træt, utilpas og følt sig syg, og familien er begyndt at mistænke, at det kan skyldes skimmelsvamp.

- Så i maj måned kaster jeg håndklædet i ringen og opsiger min bolig, fortæller hun.

Teenagedatteren fik uforklarlige symptomer

Der går rigtig længe, før Gitte Jensen og datteren Sandie Eriksen kobler de mange symptomer, som Sandie Eriksen oplever, til fugten på teenageværelset.

quote Vi skal ikke være syge af at bo her

Gitte Jensen, Stubbekøbing 

Det er faktisk først, da Gitte Jensen skal renovere sin lejlighed i forbindelse med opsigelsen af lejemålet, at det for alvor går op for dem.

- Jeg når ikke at rive ret meget tapet af, før jeg kan mærke den der lugt, der kommer mig i hovedet, og jeg får et kæmpe chok. Da jeg så river en bane mere af, så ser jeg, at den er gruelig gal, forklarer Gitte Jensen.

På den rå væg på datterens værelse pibler det frem med fugtpletter, og især ved skorstensstolpen er væggen fyldt med fugt og mug bag tapetet.

- Min seng stod lige op ad den stolpe, så jeg har sovet med næsen lige ind i den, fortæller Sandie Eriksen.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Det er denne skorstensstolpe, som Sandie Eriksens seng har stået klos op af. 
Det er denne skorstensstolpe, som Sandie Eriksens seng har stået klos op af.  Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Pludselig gav det mening for både mor og datter, hvorfor Sandie Eriksen havde gået rundt i evigheder og haft uforklarlige symptomer.

- Jeg var konstant meget træt og svimmel og utilpas i kroppen. Det føltes lidt som feber, og jeg sov rigtig meget.

- Jeg havde lavet en aftale med min lærer i skolen om, at jeg ikke skulle være der hele dagen, for jeg kunne ikke holde mig oppe en hel dag. Jeg stod op klokken ti og tog i skole et par timer, og så tog jeg hjem og sov igen, indtil der var aftensmad, og så gik jeg i seng igen. Jeg kunne slet ikke være i det, fortæller Sandie Eriksen.

Lægerne var heller ikke til megen hjælp, selvom Sandie Eriksen tog til mange undersøgelser og fik taget adskillelige blodprøver. Ingen af dem viste noget som helst, så lægernes bedste råd var, at Sandie Eriksen skulle tage nogle flere vitaminer.

Det gjorde Sandie Eriksen så, men lige lidt hjalp det. Først da hun flyttede ud af rækkehuset, skete der noget. 

- Så snart vi opdagede det, rykkede jeg mine ting så hurtigt som muligt. Nu bor vi i en campingvogn hos min kærestes farfar og har gjort det i halvanden måned nu. Første dag vi sov der, sov jeg meget bedre. Jeg vågnede ikke om natten, og jeg var frisk, da jeg tog på arbejde.

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Sandie Eriksen er i dag 20 år gammel og har det godt. 
Sandie Eriksen er i dag 20 år gammel og har det godt.  Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Og siden da er alle symptomerne nærmest forsvundet som dug for solen.

- Jeg har meget mere overskud. Jeg render ikke rundt og er så gnaven mere, fordi jeg ikke længere er træt og svimmel eller har det dårligt. Det er bare blevet meget bedre det hele. Jeg kan virkelig tydeligt mærke forskel.

For Sandie Eriksen er der derfor ingen tvivl. Det er skimmelsvampen på hendes værelse, der har gjort hende syg.

Flere lignende sager

Hos boligadministrationsselskabet Domea udtrykker man beklagelse over, at Gitte Jensen har følt sig nødsaget til at opsige sit lejemål.

- Jeg har ikke været i dialog med lejeren om, hvorfor hun flytter. Men jeg er rigtig ked af, hvis hun har en oplevelse af, at vi ikke handler på de ting, som hun bringer ind til os. Vi har været ude i hendes bolig flere gange, og vi har virkelig gjort, hvad vi kunne for at udbedre de mangler, der har været i boligen. Så hvis det er det, der er den konkrete årsag, så er jeg rigtig ærgerlig over det, siger Uffe Andreasen, regionsdirektør i Domea Østdanmark.

quote Man tager ikke sine lejere særligt seriøst, og heller ikke deres helbred

Marianne Berg, LLO Nykøbing Falster

Ifølge Marianne Berg fra Lejernes Landsorganisation (LLO) i Nykøbing Falster er den lange behandlingstid, som Gitte Jensen oplever fra Domea, dog langt fra et enkeltstående tilfælde.

- Man tager ikke sine lejere særligt seriøst og heller ikke deres helbred. Vi ved, at datteren har været rigtig syg, men det er jo bare lige meget. Det er ikke rimeligt, at Gitte har måtte opsige sit lejemål, fordi der ingenting sker, siger hun.  

Onsdag kunne TV2 ØST desuden fortælle om Gritt Hansen fra Næstved, der har kæmpet i et år for at få Domea til at gøre noget ved skimmelsvamp i den bolig, hun lejer via boligadministrationsselskabet. Rapporter viser tydeligt, at der er skimmelvækst i boligen, men Domea påstår det modsatte.

- Jeg synes, de har handlet svigagtigt. De kunne allerede i februar have kigget på den skimmelrapport og valgt at genhuse mig og få løst det problem, der er her, lyder det fra Gritt Hansen.

Fugt kan stamme fra kælderen

Ifølge Jacob Pfeffer, der er boligkoordinator i Guldborgsund Kommune, er det ikke usandsynligt, at den fugt, Gitte Jensen oplever i både stue og på datterens værelse, kan stamme fra kælderen. 

- Den forhøjede luftfugtighed, som er i en kælder, kan trænge op i resten af boligen, og så kan det sætte sig på eventuelt kolde vægge, dårlige vinduer eller steder, hvor der ikke er isoleret særlig godt. Det kan skabe noget kondens, hvor der kan begynde at gro skimmelvækst, og det er selvfølgelig et forhold, man skal have ordnet på den ene eller anden måde, forklarer han.  

Artiklen fortsætter efter billedet. 

Skimmelsvampen var værst på skorstensstolpen, men også i Gitte Jensens stue, var der mange synlige fugtpletter, da tapetet blev revet af. 
Skimmelsvampen var værst på skorstensstolpen, men også i Gitte Jensens stue, var der mange synlige fugtpletter, da tapetet blev revet af.  Foto: Frederikke Hobye - TV2 ØST

Gitte Jensen skal være helt ude af sin bolig den 14. august. På flere hjemmesider er boligen slået op med indflytning den 29. august. Det giver med andre ord Domea 15 dage til at rette op på problemet med skimmelsvampen.   

Og det er ikke mange dage, hvis Domea skal have ordentligt bugt med skimmelsvampen, så nye lejere i fremtiden ikke ender i samme situation som Gitte Jensen.

- Hvis vi tager et eksempel, hvor man har en bolig, hvor der stiger noget fugt op fra undergrunden, eller at der er et utæt tag, og man kun tager sig af det problem – altså at man vasker vægge af, man tapetserer og smører med noget skimmeldræber, så vil man sandsynligvis opleve, at problemet kommer tilbage, siger Jacob Pfeffer.

I den konkrete sag med Gitte Jensens rækkehus, har Domea dog ikke vurderet, at der skal gøres noget ved fugten i kælderen.

- I forhold til det, at man bor i bygningen, så er det i sig selv ikke et problem, at der er skimmel i kælderen. Men det er klart, at hvis der er en konstruktion, hvor der er risiko for, at skimmel kan brede sig til andre bygningsdele, så er det væsentligt at gå ind og få udbedret det. Men det er ikke en vurdering, vi har haft, siger regionsdirektør Uffe Andreasen.

Gitte Jensen er ked af den måde, Domea har håndteret situationen, så det er endt ud i, at hun må fraflytte sin bolig.

- Jeg har betalt husleje hver evig eneste måned i de år, hvor jeg har boet her – og der har aldrig været for sene indbetalinger eller noget som helst. Så ville jeg også bare gerne have, at tingene havde været i orden, siger hun.