Gert Petersen er død

Gert Petersen, tidligere formand for SF, døde natten til torsdag. Han var formand for SF fra 1974 til 1991.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den tidligere SF-formand blev fundet død i sin seng torsdag morgen på sygehuset i Herlev, hvor han har været indlagt med en lungebetændelse siden kort før jul. Han blev 81 år.

Gert Petersen kom i SF's hovedbestyrelse i 1961, redigerede SF-bladet 1962-67 og derefter i nogle år tidsskriftet Her og Nu, som SF også stod bag. Da venstresocialisterne i 1967 skilte sig ud fra SF og oprettede eget parti, blev han i SF. I 1974 blev han valgt som partiformand og sad på posten indtil 1991, hvor han både trak han sig tilbage som partiformand og politisk ordfører. I 1998 forlod han Folketinget, men fortsatte derefter som ivrig stemme i samfundsdebatten.

Han kom til verden i 1927 i Nykøbing F. som søn af en fabriksarbejderske, men voksede op hos bedsteforældrene og blev i 1945 student fra byens katedralskole. Forinden havde han som 13-14-årig begået et fejltrin, der siden kom til at volde ham besvær: han meldte sig ind i en nazistisk ungdomsorganisation.

Senere skabte han dog balance i tingene ved at gå ind i modstandsbevægelsen. Tyskerne arresterede ham og sendte ham i Frøslev-lejren. Da han mange år efter var SF-formand, blev nazi-medlemskabet offentligt bragt på bane, og da han i første omgang benægtede det, blev ungdomsforvildelsen i et par uger "godt stof". Det gjorde dog tilsyneladende hverken fra eller til i offentlighedens vurdering af ham.

ritzau