Gammel købmandsgård har ligget øde hen i flere år - nu vil ægtepar udleve iværksætterdrøm

Der skal laves vineri, bryggeri, café, klinikmiljø og bed & breakfast i en gammel købmandsgård i Gedser. Det er planen hos de nye forpagtere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis en bygning kunne tale, ville den gamle købmandsgård i Gedser nok fortælle mange historier. 

Det kan Hanne Andersen skrive under på. 

Hun har ejet bygningen, der ligger på Gedser Landevej og få meter fra byens lystbådehavn, i 40 år. 

Albummene er efterhånden fyldt godt op med billeder fra fortidens minder, men de seneste år har fortællingerne været små, for al aktivitet stoppede i 2017, og i over to år har ejendomsmæglerens til salg-skilt stået plantet i vejkanten.

- Vi tog beslutningen om, at nu var nok nok, siger Hanne Andersen om sin og mandens beslutning. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Andersen har ejet købmandsgården i 40 år. Hendes fotoalbums er fyldt op med minder. 
Hanne Andersen har ejet købmandsgården i 40 år. Hendes fotoalbums er fyldt op med minder.  Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

I disse dage bliver der så luget ukrudt mellem fliserne på gården, for ægteparret Lea og Flemming Friedstrup har kastet deres kærlighed på bygningen. Per 1. september skal de forpagte bygningen og vil endda købe den snarest muligt.

quote Det er mange ting, vi har tænkt os at gå i gang med

Lea Friedstrup, forpagter

Og iværksætterdrømmen hos parret er stor.

- Vi har planer om at starte et vineri og et bryggeri, en café, et klinikmiljø, bed & breakfast, så... Det er mange ting, vi har tænkt os at gå i gang med, siger Lea Friedstrup.  

Nye fortællinger er på vej

Ægteparret skal selv stå for renoveringen af købmandsgården og vil bevare den stemning, der fortsat hersker inden for murene. Eksempelvis hænger der stadig træskiltet i loftet, som navngiver hvert rum. Der er blandt andet Vaskehuset, Kabyssen og Munkestuen. 

- De skal selvfølgelig bevares, så man ikke kan være i tvivl om, at nu er man i Munkestuen, siger Lea Friedstrup. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Indvendigt skal der laves en del restauration, erkender ægteparret. Men noget af inteniøret, eksempelvis træskiltene i loftet, skal bevares. 
Indvendigt skal der laves en del restauration, erkender ægteparret. Men noget af inteniøret, eksempelvis træskiltene i loftet, skal bevares.  Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Med et lille bugdet går der nok lidt tid, inden det hele står færdigt, men parret har allerede mødt opbakning fra lokale, og det lokale loppemarked, Gedesby Mølle, har tilbudt senge og madrasser til bed & breakfast. 

- Vi håber, at folk får en god smagsoplevelse, og at de får noget historie med herfra, siger Lea Friedstrup.

Indtil nu har Hanne Andersen været med til at skrive store dele af historien om den gamle købmandsgård på Gedservej. Hun er glad over, at der nu er nye fortællinger på vej.

- Jeg håber, de kan fortsætte ånden i huset. Det tror jeg, de kan, siger hun.