Fyret fordi hun passede sin syge søn

Familiemedlemmer har ret til fravær, hvis børn eller ægtefæller er alvorligt syge. Det er følgen af en principiel dom i Østre landsret, hvor en mor har fået 70.000 kroner i erstatning, fordi hun blev afskediget på grund af sin søns sygdom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forældre, der må sygemelde sig, fordi deres børn lider af en alvorlig sygdom, behøver ikke frygte for deres job. En principiel dom fra Østre Landsret har netop stadfæstet, at det er i strid med loven om retten til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager at afskedige medarbejdere, der har fravær på grund af børns alvorlige sygdom.

- Landsretsdommen er den første af sin art. Og den er vigtig, fordi den viser, at man har ret til fravær fra sit arbejde, hvis ens ægtefælle eller barn lider af en alvorlig sygdom, siger faglig sekretær i HKs juridiske kompetencecenter, Hugh Alexander Child til Nyhedsmagasinet HK.

Den aktuelle sag, som HK har ført for et kvindeligt medlem, tager sin start i marts 2008, hvor kvinden blev ansat i job som kontorassistent på en skole på Lolland. Kun få måneder senere blev medlemmet afskediget. Det skete den 13. maj, hvor hun modtog hun et brev fra skolen om at hun var blevet afskediget på grund af et stort fravær og fordi hun ikke vil kunne varetage de arbejdsopgaver, som skolen havde forventet.

Kort tid efter at kvinden var startet i sit nye job, blev hendes søn syg med en alvorlig tarmlidelse. Han blev akut indlagt på Nykøbing Sygehus den 6. maj og senere overflyttet til Hvidovre Hospital. Moderen var indlagt sammen med sin søn en uge og det førte til at hun blev afskediget.

Dommen fra Østre Landsret er en stadfæstelse af en dom fra byretten i Nykøbing Falster. Skolen på Lolland er blevet dømt til at betale en erstatning på tre måneders løn svarende til 70.000 kroner til kvinden.

/ritzau/