Fund ved Tissø og Orehoved med i Årets Fund

Kulturstyrelsens liste med årets mest bemærkelsesværdige fund giver ny viden om dramatiske periode i Danmarkshistorien. Med på listen er fund ved Orehoved og Tissø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år bød Kulturstyrelsens liste med de 10 mest bemærkelsesværdige fund på ”Danmarks ældste bryghus”. I år byder listen på mulige spor efter landets måske første vinproduktion.

Det skriver Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Det er nemlig fastslået, at landets foreløbigt ældste vindruekerner er fra vikingetiden. Fundet stammer fra Tissø på Vestsjælland, hvor Nationalmuseet og Museum Vestsjælland har udgravet to formodede kongsgårde. Frankiske skriftlige kilder beretter, at vikingerne på togter rundt i Europa var glade for vin, så måske har de også forsøgt sig med produktion.

Se listen over de 10 mest bemærkelsesværdige fund i 2015 - KLIK HER

På havets bund ved Orehoved Havn ved Falster og i mulden ved Boest i Midtjylland dukkede usædvanligt mange og velbevarede våben op. Marinarkæologer fandt på fem meters dybde mange spor fra Kongemosekulturen heriblandt 270 pilespidser. Og ved Boest var det to dygtige detektorfolk, som fandt ikke mindre end fem pragtøkser.

- Fundene på listen giver os ny viden takket være dygtige amatørarkæologer, museer og bygherrer, der har vist stor omsorg og stort ansvar for den fælles fortid, hvad enten den er dukket op ved planlagte arkæologiske udgravninger, et lykketræf eller amatørarkæologers søgning på pløjemarker, siger Dorte Veien Christiansen, kontorchef i Kulturstyrelsens fortidsmindekontor.


Nyhedsoverblik