¨

Frustrerede sommerhusejere: hvem har ansvaret?

Foto: TV ØST

Oversvømmelserne i Gedesby på Sydfalster kunne have været undgået, hvis der var blevet grebet ind i tide. Det mener flere sommerhusejere.

Lørdagens skybrud fik afvandingskanalerne i Gedesby til at løbe over sine breder for anden gang på få uger. I dag kæmper sommerhusejerne stadig med vandmasserne.

- Kommunen sender ansvaret til landvindingslauget, og landvindingslauget sender det tilbage igen. Og så står vi midt i det hele, siger Mogens Johansen.

Hans sommerhus ligger kun få meter fra den afvandingskanal, som ikke kan transportere vandet væk, og han forstår ikke, hvordan den kraftige regn har kunne resultere i to oversvømmelser.

- Det gælder jo bare om at vedligeholde kanalen. Hvor svært at kan det være?, siger Mogens Johansen.

I Gedesby mener flere sommerhusejere, at oversvømmelserne kunne have været undgået, hvis der var blevet grebet ind i tide.

- Man kunne godt have forudset det. Kommunen kunne også have haft folk derude for at se, om der nu var for meget grøde i vandet, men det er rent faktisk landvindingslauget, der skal holde øje med det, siger Arne Graae Jensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Guldborgsund Kommune.

Det er landvindinglaugets ansvar at sørge for at vedligeholde afvandingskanalerne for eksempel ved at fjerne græs og siv, men lauget skal have tilladelse fra kommunen til ekstraordinær beskæring af beplantningen. Denne tilladelse har landvindingslauget ikke søgt denne sommer.

- Der er ganske givet ting, der skal gøres bedre. Vi skal vel allesammen prøve at lære af det, der er sket. Men jeg er også nået dertil, at vi ikke kan blive ved med at kaste ansvaret frem og tilbage. Jeg synes, at vi skal se fremad og forsøge at løse problemerne, så det ikke sker igen i fremtiden, siger Torben Friis Hansen, formand for Bøtø Nor Landvindingslaug.

Kommunen har nu indkaldt alle involverede parter - herunder landbrugets organisation, flere grundejerforeninger, landvindingslauget med flere - til et møde for at finde ud af, hvordan man kan undgå store oversvømmelser i fremtiden.

02:19 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App