Frivillige vil redde liv

En ny frivillig søredningsgruppe i Nykøbing Falster er klar til at rykke ud og redde nødstedte lystsejlere 24 timer i døgnet året rundt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af tre måneder sidste år var der tre alvorlige ulykker omkring lystbådehavnen i Nykøbing Falster. To af ulykkerne endte med tragiske dødsfald, mens en blev reddet op af vandet i sidste øjeblik. Lokale sejler mener, at dødsfaldene kunne være undgået, hvis hjælpen var kommet hurtigere frem. Derfor har de nu startet en frivillig livredningstjeneste.

 - Vores mål er at kunne være fremme indefor 20 minutter, siger Flemming Olsen der er stationsleder for det nye redningsselskab i Nykøbing Falster.

Sidste år i maj døde en 69-årige kvinde, der var nær ven af Flemming Olsens familie efter hun faldt i havnen. Flemming Olsen lå på broen og kæmpede forgæves for at få den livløse kvinde op. Da der endelige kom en redningsbåd frem var der gået 40 minutter, og på land blev kvinden erklæret for død.

Det var formentlig et hjertestop, der fik kvinden til at falde i vandet, men med en redningsbåd permanent liggende havnen kunne kvinden hurtige være bragt op på land, hvor hun kunne have fået livreddende hjertemassage.

Nu ligger der en redningsbåd permanent i havnen og de er femten mand, der er klar til at rykke ud i døgndrift året rundt. Alle er de uddannede til at indgå i redningsaktioner i samarbejde med de profesionlle reddere fra Søværnets Operative Kommando.

Vinteren er nemlig blevet brugt til at uddanne sig til søreddere. Det indebærer at man tager et motorbådscertifikat, at man er fortrolige med VHF-radioer, og at man kan førstehjælp.

- Vi er her for kunne rykke hurtigt ud til mindre ulykker, så vi undgår at de udvikler sig til noget der er værre. Samtidig er vi også klar til bistå Søværnets Operative Komando ved større aktioner, hvis der er behov for det, fortæller Flemming Olsen.

I Sverige er der en 100 år lang tradition med frivillige søredningstjenester, og det er en svensk frivillig søredningsgruppe, som har doneret deres aflagte båd til folkene i Nykøbing Falster. Den er blevet renoveret i løbet af vinteren, og har den fået en ny motor, så den skyder en topfart på omkring 50 kilometer i timen.