Frem med kikkerten: Sælsafari i Nysted er enormt populær

I Nysted er sælerne populære. Så populære, at den daglige sælsafari til Rødsand ved Gedser ofte er helt udsolgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev kigget intenst i de medbragte kikkerter, da en båd i går stævnede ud fra havnen i Nysted.

Målet var nemlig sælreservatet ved Rødsand vest for Gedser. Her holder Danmarks største bestand af gråsæler nemlig til, og hvis man er heldig, kan man også komme helt tæt på.

Der er afgange til sælreservatet to gange om ugen, fem dage om ugen, og bag roret står skipper Michael Andersen.

- Man kan gå i Zoologisk Have, eller man kan se dyrene vilde. Der foretrækker jeg jo, at de er i deres rette element, siger han til TV ØST.

Melder ofte udsolgt

På den lokale campingplads har man da også besluttet at satse stort på sælsafarien, som kom op at stå sidste år. Og ofte må de melde samtlige pladser udsolgt. Det er både lokale og turister, der kommer for at opleve den spættede sæl.

quote Man kan gå i Zoologisk Have, eller man kan se dyrene vilde. Der foretrækker jeg jo, at de er i deres rette element

Michael Andersen, skipper

- Det går fantastisk. De er så populære, og vi får så mange positive tilbagemeldinger, at vi dårligt kan få armene ned, siger Henrik Søby, indehaver af Nysted Strand Camping.

Udsigt til sælmuseum

Derfor arbejder frivillige også på et decideret sælmuseum på havnen i Nysted.

- Sæler har været vigtige for Danmark gennem længere tid, og sæler har også været vigtige for Nysted, fortæller frivillig Henrik Olsen fra Nysted Sælmuseum.

Før sælen blev fredet i slutningen af 70'erne, blev mange af dem fanget og dræbt af sælfangerlauget i Nysted. I dag vokser bestanden dog mere end nogensinde. 

- Vandet er jo det halve af Nysted, og så var det lige med at finde en god indfaldsvinkel til det, og det var sælerne, siger Henrik Søby fra Nysted Strand Camping.