Første fjernvarme på båd

For første gang er der installeret fjernvarme på en båd. Det har man gjort på Forsvarets redningsskib i Gedser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er første gang, man forsøger sig med fjernvarme på skibe. Men i Gedser Havn har Forsvarets kystredningstjeneste fået indlagt fjernvarme på redningsskibet L.W. Dam. Det betyder, at skibet er gået fra dyr elektricitet til billigere og miljøvenlig varme. Faktisk er der med fjernvarme en besparelse på 50 procent.

Fjernvarmen kommer fra Gedser Fjernvarmeværk, der leverer til kystredningstjenesten. Herfra går et rør ud til skibet, som man kan koble fra og til. Når L.W. Dam er ude af havn, skal fjernvarmen nemlig ikke være koblet til. Når skibet er i havn, sørger fjernvarmen derimod for, at motoren altid er varm og klar til afgang.

Det er VVS-installatør Sonny Bengtsson, der har installeret rørene på skibet. Han er ikke i tvivl om, at det kan brede sig til resten af landet.

- Det kunne jo være skægt at udvide det, så L.W. Dam kan sejle til andre havne og få koblet fjernvarme til, siger han.

Det kan dog ikke lade sig gøre endnu. Derfor har Sonny Bengtsson også ladet det gamle maskineri være på skibet, så det stadig kan kobles til elektricitet. 

Fjernvarmen på L.W. Dam er et pilotprojekt. Forsvaret fortæller, er man i gang med at se på muligheden for at overføre det til andre redningsskibe, dog kun skibe i samme størrelse.  

..