¨

Formand efter flere overfald på fængselsbetjente: Loyal to Familia vil have magten i fængslet

Arkivfoto. Foto: Kriminalforsorgen

Fængselsforbundet kræver handling, efter to fængselsbetjent på en enkel uge er blevet overfaldet af bandemedlemmer i det nye statsfængsel på Falster.

På en uge er to fængselsbetjente på det nye statsfængsel Storstrøm Fængsel på Falster blevet overfaldet af indsatte med tilknytning til banden Loyal to Familia, LTF.

Søndag aften slog en indsat en fængselsbetjent flere gange i hovedet med en tundåse i en sok. Betjenten blev efterfølgende kørt til skadestuen stærkt forslået. Han har det efter omstændighederne okay.

Fredag eftermiddag blev en fængselsbetjent igen overfaldet. Betjenten fik tildelt flere knytnæveslag en indsat, hvorefter betjenten måtte køres til tjek på skadestuen.

Nu får du nakket en betjent ved først given lejlighed

Kim Østerbye, forbundsformand for Fængselsforbundet

De to overfald får nu Fængselsforbundet til at reagere og kræve indførelse af strenge sanktioner, hvor indsatte med tilknytning til bandemiljøet i stigende grad skal låses inde på deres celler og dermed miste kontakten til andre indsatte.

Det oplyser Kim Østerbye, forbundsformand for Fængselsforbundet, til TV ØST.

- Der bliver ingen former for fællesskab og kontakten med betjentene bliver, at der står tre eller fire mand ude foran døren, når der åbnes. Så hvis der sker noget, så bliver der taget hånd om det, siger Kim Østerbye.

- Vi skal holde dem ud i strakt arm, og der bliver ikke meget resocialisering af den gruppe, når de ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Så bliver den kold afsoning. Det er ikke personligt, det er bare en konstatering af, at hvis de er så farlige, at vi ikke kan vende ryggen til dem på noget tidspunkt, så er det svært at resocialisere dem, tilføjer han.

Kim Østerbye forudser, at de seneste episoder med overfald betyder, at personalet på Storstrøm Fængsel i højere grad vil tage deres forholdsregler.

- At vi går med stav hele tiden, at vi går med peberspray hele tiden. At vi hele tiden sikrer os selv, før vi sikrer dem, siger han.

Formand: Nøje planlagte overfald

Ifølge Kim Østerbye er de to overfald på fængselsbetjentene dog ikke tilfældige

- Noget tyder på, at den LTF-gruppe, som vi for en måneds tid siden flyttede ned i det nye fængsel, til den mest sikre afdeling i kongeriget, ikke er tilfredse med forholdende. Jeg tror, de føler sig dårligt behandlet på den ene eller anden måde. Det her er et udtryk for, at de sparker igen. De har simpelthen besluttet sig for, at de vil bestemme noget mere selv, siger han.

Det kan jeg under ingen omstændigheder acceptere

Kim Østerbye, forbundsformand for Fængselsforbundet

Politiet samler ifølge Kim Østerbye de særlige bandegrupperinger rundt omkring på landets fængsler, hvor de eksempelvis på Storstrøm Fængsel maksimalt kan sidde syv indsatte samtidig.

- Nede på det nye statsfængsel er der forholdsvis restriktivt. Det vil sige, at de som udgangspunkt får lov til meget lidt. Men hvis de opfører sig ordentligt, så løsner man lidt op for det, og det har man gjort på Falster. Det er efter min bedste overbevisning blevet misbrugt. Fordi ingen af de her to overfald er målrettet mod personer, som de (LTF red.) kan have noget særligt imod, siger Kim Østerbye og fortsætter: 

- Det siger mig noget om, at det her er noget, som gruppen han planlagt. De sender simpelthen føllene foran sig og siger til dem, at nu får du nakket en betjent ved først given lejlighed. Det kan jeg under ingen omstændigheder acceptere.

I tæt kontakt med Storstrøm Fængsel 

Flere af medlemmerne i Fængselsforbundet har de seneste år ifølge Kim Østerbye oplevet et stigende trusselsniveau fra især LTF. 

- Der er ingen tvivl om, at gruppen gennem de seneste år har forsøgt at tilrette sig en magt inde i fængslerne. Vi har forsøgt at få det under kontrol ved at placere dem i restriktive regimer, siger Kim Østerbye.

Fængselsforbundet er ifølge Kim Østerbye i tæt kontakt med Storstrøm Fængsel efter de seneste overfald. Kim Østerbye ønsker dog ikke at oplyse, hvilke sanktioner der eventuelt kan blive indført som reaktion.  

00:38

Se eller gense indslaget: En fængselsbetjent blev søndag aften overfaldet i Storstrøm Fængsel på Falster. Han var stærkt forslået.

Luk video

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App