Fordrukken romersk sengekammerat fundet på Falster

En lille bronzefigur, som nu er erklæret danefæ, kaster nyt lys over Falsters forbindelse til Romerriget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Navnet er Papposilenos. Han er 2000 år gammel og kommer fra Romerriget. Han ser ud som den græske filosof Sokrates. Han er festlig, fed og fordrukken, og så har han ligget i med adskillige.

Dét er den korte historie om et unikt fund af danefæ, som er dukket op ved Falsters Virke nær Falkerslev på Falster. Fundet er en lille bronzefigur. Den forestiller satyren Papposilenos, som i romersk mytologi var en fast følgesvend til vinguden Bacchus, som er kendt for heftige fester, hvor der blev drukket igennem. 

Finderen Hanne Jensen var med Furesø Detektorgruppe på visit på Falster i efteråret 2010, hvor hun fandt den lille, festlige bronzefigur.

- Det er mit første metaldetektorfund overhovedet. Da den dukkede op, syntes vi alle, at den så ny ud, og at det derfor nok ikke var noget særligt, men jeg tog alligevel figuren med hjem, siger Hanne Jensen. 

Et andet medlem af detektorgruppen fandt via internettet ud af, at figuren måske var danefæ, og derfor sendte Hanne Jensen den til Nationalmuseet.

 

Den første af sin slags

På Nationalmuseet er arkæolog og museumsinspektør Peter Pentz meget glad for, at den lille figur blev indleveret. Figuren, der dateres til perioden 100 f.Kr. til 100 e.Kr., er nemlig den første af sin slags nogensinde fundet i Danmark. 

- At den slags figurer først dukker op nu kan skyldes, at mange detektorfolk tror, at de stammer fra 1800- og 1900-tallet, hvor man i stor stil har kopieret romerske genstande og solgt dem til turister, siger Peter Pentz, der opfordrer til, at man altid tjekker sine fund grundigt og ikke bare kasserer dem, hvis de ser nye ud. 

Ifølge mytologien var Papposilenos den ældste af følgesvendene, og det var ham, der førte an i løjerne, når romerne drak sig i hegnet. Derfor ser man ofte Papposilenos afbildet bærende på vinsække, med vinfade eller båret på et æsel, fordi han var plørefuld. 
Papposilenos havde også den evne, at han - modsat de fleste mennesker - blev klogere, når han drak, og han er tilskrevet en lang række visdomsord, hvis indhold mange i dag nok vil betegne som tvivlsomme. Et af dem lyder: ”Det er det største uheld for et menneske at blive født, men når det nu er sådan, så kan man ligeså godt dø hurtigt”, oplyser Nationalmuseet.

 

Fundet nær jernalderboplads

Ifølge arkæolog Kasper Søsted fra Museum Lolland-Falster kan figuren være plyndringsgods, men der kan også være tale om diplomatiske gaver givet af romerne i forsøget på at skaffe sig allierede blandt Nordens barbarer. 
Han mener, at det er et fantastisk lille fund, som supplerer den kendte viden om kontakt mellem Lolland-Falster og Romerriget. 

- Netop Lolland-Falster er kendt for nogle meget enestående sæt bord- og vaskeservice samt sølvbægre importeret fra Romerriget i de første to århundreder e.Kr. Det er luksusgenstande, der oprindelig blev brugt af fornemme romere, så på den måde passer en figur fra en seng ganske fint ind i billedet, siger Kasper Søsted.

Figuren er nu erklæret og danefæ, og finderen får en dusør.