Forbund revser politikernes plan for uddannelse af fængselsbetjente på Sydsjælland eller Falster

Den geografiske placering er skudt forbi og en ny uddannelse kan ikke stå alene, hvis manglen på fængselsbetjente skal løses, siger Fængselsforbundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Manglen på fængselsbetjente er udtalt og omfattende. Alene i Storstrøm Fængsel mangler man aktuelt 75 fængselsbetjente. Som en del af et svar på denne udfordring har regeringen sammen med folketingets øvrige partier præsenteret en ny aftale. Aftalen handler om en ny fængselsbetjent-uddannelse med 150 studiepladser, der skal ligge i "Sydøstdanmark".

- Det her kan være med til at løse rekrutteringsudfordringerne, fordi det giver flere muligheder for at søge ind på uddannelsen. Hvis man bor på det sydlige Sjælland eller Lolland-Falster, så er der altså langt til Birkerød, siger Morten Dahlin (V), der er formand for Folketingets Retsudvalg.

quote Kommer skolen ned til Guldborgsund, så er rekrutteringsgrundlaget for lavt, så kommer vi bare til at stå med en tom skole

Henning Mørck, områdetillidsrepræsentant, Sjælland, Fængselsforbundet.

Politikernes beslutning om at oprette en uddannelse på Sydsjælland eller Falster, som supplement til de eksisterende i Birkerød, Nordsjælland og Møgelkær ved Horsens i Jylland, vinder dog ikke gehør hos fængselsbetjentenes faglige organisation, Fængselsforbundet:

- Kommer skolen ned til Guldborgsund, så er rekrutteringsgrundlaget for lavt, så kommer vi bare til at stå med en tom skole. Det er jeg bange for, siger Henning Mørck, der er områdetillidsrepræsentant på Sjælland i Fængselsforbundet.

Han så langt hellere en uddannelse placeret på Midtsjælland for at øge oplandet for rekruttering til uddannelsen.

Mangler 500 betjente

Men end ikke en central placering af en ny uddannelse vil du løse problemet med mangel på fængselsbetjente, understreger Henning Mørck:

- Det er ikke særligt attraktive arbejdsforhold. Vi er inde i en ond spiral, hvor det bare bliver værre og værre. Det er også derfor, jeg foreslår, at man forsøger at få fat i nogle lidt ældre folk med noget livserfaring til at gå ind og være fængselsbetjente.

Alene i Storstrøm Fængsel mangler man aktuelt 75 fængselsbetjente.
Alene i Storstrøm Fængsel mangler man aktuelt 75 fængselsbetjente. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I 2017 blev der indgået en flerårsaftale, som skulle tilføre 250 betjente til det allerede dengang hårdt prøvede hverv. Men en opgørelse fra Fængselsforbundet har siden vist, at 350 fængselsbetjente i perioden siden 2017 har sagt deres stilling op.

Alt imens er antallet af indsatte steget. Således mangler der i dag over 500 fængselsbetjente i de danske fængsler.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) medgiver da også, at uddannelsen langt fra er det eneste svar på at der i dag mangler fængselsbetjente ved fængslerne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) påpeger, at foruden uddannelse skal der også gøres noget ved arbejdsmiljø og trivsel for landets fængselsbetjente, der vendte jobbet ryggen i hundredvis.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) påpeger, at foruden uddannelse skal der også gøres noget ved arbejdsmiljø og trivsel for landets fængselsbetjente, der vendte jobbet ryggen i hundredvis. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Den her uddannelse er en væsentlig del af at kunne skaffe flere fængselsbetjente, men vi skal også gøre noget ved arbejdsmiljøet og den trivsel og glæde, man har ved sit arbejde, forklarer justitsministeren og tilføjer:

- Det er noget af det, som vi sidder og forhandler om i forbindelse med den aftale, vi skal lave om Kriminalforsorgens økonomi og Kriminalforsorgens forhold for de næste fire år.

Jubel i Guldborgsund

Netop placeringen af uddannelsen bør dog ifølge Kriminalforsorgen afgøres ud fra en række parametre.

- Det er vigtigt, at den ligger i god afstand til de praktiksteder, som eleverne er på, altså de fængsler vi har. Og at der er et geografisk optag i det område, eller at man kan pendle dertil inden for en rimelig overskuelig tid, siger Mette Adamsen, uddannelseschef, kriminalforsorgen.

I Guldborgsund Kommune ser borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) dog flere gode grunde til at placere den nye uddannelse i netop hans kommune og kalder således dagens nyhed for "god":

- Vi har kæmpet for det næsten lige siden Storstrøm Fængsel startede op, siger han.

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) ser store potentialer i at få en afdeling af fængselsbetjentuddannelsen til kommunen.
Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) ser store potentialer i at få en afdeling af fængselsbetjentuddannelsen til kommunen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Den nøjagtige placering af uddannelsen udestår endnu at blive besluttet af politikerne. Men det slår ikke skår i glæden hos borgmesteren – for ifølge John Brædder er der god grund til at tro, den bliver placeret i nærheden af netop Storstrøm Fængsel, på Falster.

- Vi har lavet lidt forarbejde på det her – dels har vi afleveret et notat til ministeren – og så har vi spurgt vores ledige, hvor mange af dem, der kunne forestille sig at søge ind på sådan en uddannelse. Og der er faktisk en tredjedel af dem, der svarer, at det lyder interessant, hvis uddannelsen ligger tæt på, siger John Brædder.

Der er afsat cirka 70 millioner kroner i perioden 2022-2025 til den nye afdeling af fængselsbetjentuddannelsen. Skolen forventes at kunne optage op til 100 fængselsbetjentelever og 50 transportbetjent-elever om året.


Nyhedsoverblik