Forældre gik på barrikaderne mod skolesammenlægning: - Vi får ikke noget svar

Forældrene til børn på Østre Skole på Falster demonstrerede lørdag formiddag mod skolesammenlægningen, som kommunen har planer om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forældre var lørdag på barrikaderne i Nykøbing Falster.

De demonstrerede i protest over, at uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune har indstillet Østre Skole til at blive lagt sammen med Lindeskovskolen. Lindeskovskolen ligger ved ghettobebyggelsen Lindholm i Nykøbing Falster, og 80 procent af eleverne har anden etnisk baggrund end dansk.

Forældrene frygter nu, at deres børn får en dårligere og mindre faglig skolegang med sammenlægningen.

- Vi har kæmpet for at få en god skole op at stå. Og så kan man sige, at der er et problem på Lindeskovskolen med, at der er 80 procent tosprogede elever. Men at de så pålægger vores børn at løse det problem – og så endda på udebane – det synes jeg simpelthen ikke er i orden, siger Erik Leth, der er forælder.

quote En plus en giver tre. To gode skoler bliver lagt sammen til én god skole, som bliver en endnu bedre skole

Claus Bakke (V), næstformand i Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune

- Jeg er sikker på, at det kommer til at påvirke vores børns skolegang.

En plus en giver tre

Idéen til sammenlægningen har været på tegnebrættet siden april i år. Man håber, at sammenlægningen kan være med til at nedbringe andelen af tosprogede elever på Lindeskovskolen.

Skolen er efterhånden kendetegnet ved, at der i flere af indskolingsklasserne udelukkende går elever med anden etnisk baggrund end dansk. Børn med danske forældre og baggrund har nemlig fravalgt skolen gennem flere år.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
 
Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST
 
 
Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Og spørger man Claus Bakke (V), der er næstformand i Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, så kommer sammenlægningen til at gavne kommunen.

- En plus en giver tre. To gode skoler bliver lagt sammen til én god skole, som bliver en endnu bedre skole, siger han til TV2 ØST.

Hvordan ved I det?

- Det ved vi heller ikke. Men det er den proces, vi sætter i gang nu. Det, der er hele pointen er, at vi skal have alle med, og vi skal have de dygtigste til at blive endnu dygtigere. Det er sådan set det, der er den store vision, siger Claus Bakke.

Forælder: - Vi bliver holdt for nar

På Lilletorvet i Nykøbing Falster står forældrene dog. Med bannere og stærke meninger.

- Den nye sammenlægning med Lindeskovskolen duer ikke. Alt forskning og historie viser, at det ikke fungerer på Lindeskovskolen. Derfor er vi nødt til at kæmpe for vores egen skole, siger Christina Hansen, der er forælder.

Hendes største problem med hele situationen er, at hun føler, forældrene og børnene bliver holdt for nar, som hun siger.

 - Vi får at vide, at vi skal ud i nogle rammer, som de ikke vil fortælle os, hvad er. Vi har spurgt så mange gange, men vi får ikke noget svar, siger Christina Hansen.

- Jeg frygter, at vi får en stor Lindeskovskole, som ikke er velfungerende.

Skolebestyrelse mangler svar

Politikerne i Børne-, Familie- og Uddannelsesudvalget har tidligere lagt op til, at det nye, samlede skoledistrikt skulle bestå af de to skoler, Østre Skole og Lindeskovskolen. På den ene matrikel kunne de yngste elever gå, mens de ældste kunne gå på den anden matrikel.

Artiklen fortsætter under billedet.

Forældre mødtes på Østre Skole og gik mod Lille Torv i Nykøbing Falster.
Forældre mødtes på Østre Skole og gik mod Lille Torv i Nykøbing Falster.
Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Men efter forslaget har været i høring, er udvalget kommet på andre tanker.

Størstedelen af høringssvarene pegede nemlig på, at en fælles skole på én matrikel var løsningen, hvis man ville sikre vi-kulturen blandt eleverne og personalet. 

Men hos formanden for skolebestyrelsen Henrik Steen Jensen mangler man svar.

- Sådan en proces skaber en masse spørgsmål, og den skaber utryghed. Der er et niveau, hvor der er nogle faktuelle ting, vi gerne vil have svar på, og det får vi ikke rigtig. Og de faktuelle ting, vi får, virker nogle gange lidt tendentiøse. Og det skaber utryghed. Og når man når den utryghed, som dem, der skal være med i forandringen ikke bare at være i tvivl, så begynder man at være imod. Og når den utryghed ikke bliver taget seriøst, så bliver folk imod dem også, siger Henrik Steen Jensen.

Udvalgets indstilling skal nu behandles i Økonomiudvalget på et ekstraordinært møde og siden i byrådet den 20. juni.