Fokus på passiv drikning i Guldborgsund

Nu skal borgerne i Guldborgsund til at tale om alkohol på en helt ny måde. Man skal nemlig tale om passiv drikning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan påvirker druk dine omgivelser?

Det spørgsmål har Kristian Louis haft tæt inde på livet.
Hans opvækst i Nakskov var svær - præget af en mor, der drak.

- Det var hårdt at være en 8-årig knægt og selv skulle finde ud af at lave mad og passe på sin bror, fortæller den i dag 21-årige Kristian Louis.

Mange mennesker tænker på druk som en privat sag og ikke som noget, der påvirker deres omgivelser. På baggrund af en rundspørge vil Guldborgsund Kommune nu sætte fokus på "passiv drikning".

- Man skal være opmærksom på, at passiv drikning kan foregå alle mulige steder, og det kan være alt fra på gaden, til ved en fest og inden for hjemmets fire vægge. Det påvirker os alle, fortæller antropolog Helene Goldberg, der har lavet en piolotundersøgelse blandt borgere i Guldborgsund Kommune.

Som ved passiv rygning er passiv drikning den skade, man påfører andre. Og blandt andet skoleelever skal nu lære mere om problemet.

- I mange år har der mest været fokus på de fysiske skadevirkninger som blandt andet leverskader. Nu skal der også være fokus på de andre former for skader, man kan pådrage sine omgivelser, fortæller Maibritt Kuszon, sundhedschef i Guldborgsund Kommune.

Efter en glidetur rundt i det offentlige, endte Kristian Louis i plejefamilie. I dag har han et godt forhold til sin mor, men han ser en holdningsændring til alkohol som vigtig.

- Alkohol kan gøre så meget ondt ved mennesker. Selv mennesker, man er rigtig tæt på, kan pludseligt opføre sig helt ondt på grund af druk, fortæller han.

Men ændringer tager også tid, mener han, og det er ikke helt let at ændre folks alkoholvaner fra den ene dag til den anden.

Du kan finde Guldborgsunds råd om alkohol på siden her: http://www.guldborgsund.dk/Borger/Sundhed%20og%20sygdom/Alkohol.aspx