Førstegangsvælgere til valgdebat: - Man har lidt nogle fordomme

Flere tusinde unge skal for første gang sætte deres ben i stemmeboksene til Folketingsvalget. Derfor holdt de valgdebat på erhvervsuddannelsen CELF.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der skal sættes kryds på stemmesedlerne til november, har hele 21.842 unge fra Region Sjælland mulighed for at stemme for første gang.

Men at beslutte sig for hvor krydset skal sættes er lettere sagt end gjort. Derfor havde erhvervsuddannelsen CELF i Nykøbing Falster arrangeret en valgdebat på skolen, hvor de unge kunne stille spørgsmål til flere politikere.

- Jeg er lidt spændt på at se alle partierne, fordi man har lidt nogle fordomme, specielt om rød blok. Jeg er mest i den blå blok, siger Jakob Sthen Rosenberg, der er VVS-elev på CELF.

- Man har jo nogle fordomme, især om DF man har hørt så meget møg om. Man vil gerne lige se, om det er rigtigt, lyder det fra bådmekanikereleven Sebastian Tholstrup Hansen.

Flere partier deltog i valgdebatten.
Flere partier deltog i valgdebatten. Foto: TV2 ØST

- Min generation har svigtet de unge

Til debatten deltog en række politikere, som alle sad klare til at besvare spørgsmål fra de unge.

En af dem var Thorkild Holmboe-Hay (S). For ham er det vigtigt at deltage i valgdebatter med lige netop de unge.

- Jeg har kunne mærke lidt, at vi i min generation har svigtet de unge. Jeg møder alt for mange unge, jeg har mødt en ung på 22 år her forleden, som aldrig har deltaget i et valg, selvom der har været flere valg. Det bekymrer mig, at de ikke synes, det er relevant for dem at deltage i politik.

Midtsjællands Gymnasium
Læs også
Partier bliver fravalgt til valgdebatter: - Det er hamrende udemokratisk
Midtsjællands Gymnasium
Læs også
Partier bliver fravalgt til valgdebatter: - Det er hamrende udemokratisk

Uddannelseschefen på CELF, Nino Filiti, forklarer, at de vælger at holde en valgdebat på skolen, fordi de som uddannelsesinstitution har en forpligtelse til også at give en mere almen dannelse.

- Hele demokratiforståelse og det at være en del af et samfund, det er håndværkerne jo i høj grad, så derfor giver det i høj grad mening, at vi skal gøre det her. Især på Lolland-Falster hvor vi jo ved, at vælgerdeltagelsen er lav, så derfor har vi absolut interesse i at få klædt de unge på til at have en holdning til, hvad sker der i samfundet omkring dem.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds den 1. november, kan du tage en kandidattest her.


Nyhedsoverblik