Første del af gasledning til Lolland og Falster er godkendt

Dan Jørgensen (S) har godkendt Energinets planer for etablering af en gasledning mellem Sydsjælland og Nordfalster.

Regeringen besluttede i begyndelsen af året, at der skal etableres en 115 kilometer lang gasledning til Falster og Lolland.

Nu er planerne for første etape af anlægsarbejdet godkendt.

I et brev til Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg skriver ministeren på området, Dan Jørgensen (S), at han den 29. marts 2021 har godkendt Energinets ansøgning om etableringen af en gastransmissionsforbindelse mellem Everdrup ved Tappernøje og Nørre Alslev på Falster.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Her skal gasledningen efter planen ligge.
Her skal gasledningen efter planen ligge.

Gasledningen skal føres hele vejen over Lolland til Nakskov, hvor den blandt andet skal forsyne Nordic Sugar med naturgas.

Nordic Sugar, der har fabrikker i både Nykøbing Falster og Nakskov, er nemlig Danmarks næstmest CO2-forurenende virksomhed, og gasledingen skal være et led i arbejdet på at mindske CO2-udledningen fra fabrikkerne.


- Den nationale CO2-reduktion som følge af Nordic Sugars skifte fra kul og fuelolie til naturgas vurderes at være 54.000 tons CO2, skriver klima-, energi- og forsyningsministeren i sit brev til udvalget.

Omdiskuteret løsning

Det er ikke alle, der er glade for, at man på Lolland og Falster får adgang til naturgas.

Medlem af byrådet i Lolland Kommune, Bente Borreskov (EL) og hendes partifælle i Guldborgsund Kommunes byråd, Bente Lerche-Thomsen (EL) mener for eksempel, at en elektrificering er vejen frem.

- Før eller siden presses også den tunge industri til en elektrificering. Naturgas har en ophørsdato, det samme gælder biogas baseret på gylle og uhæmmet anvendelse af plantedele/træmasse. Lad os påbegynde fremtidens løsning hellere i dag end i morgen – også på sukkerfabrikkerne, sagde hun, efter regeringen besluttede at realisere gasledningen.

Det bliver selskabet Evida, der kommer til at stå for etableringen af anden del af gasledningen. Den skal føres mellem Nørre Alslev og Nakskov.

Anlægsomkostningerne ved gasledningen er i alt 792 millioner kroner. Heraf finansierer selskabet Andel 84 millioner kroner ved en kontrakt om at aftage gas fra nettet i en 15-årig periode.