Fødselsdepression rammer også far: - Der kom et hul, hvor jeg husker mindre

De fleste forbinder nok fødselsdepressioner med noget, der rammer moren. Men 7-10 procent af fædrene ender med en fødselsdepression.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Mille og hendes far sidder på stuegulvet foran det lille legekøkken, kan man hurtigt fornemme kærligheden mellem dem.

Da Mille kom til verden i 2019, blev hverdagen da også hurtigt fyldt med lykke i hjemmet i Nykøbing Falster. Præcis som hendes forældre havde forudset.

quote Der kommer et hul, hvor jeg husker mindre og mindre af min hverdag

Nicklas Rygaard, Nykøbing Falster

- Det er noget, vi har prøvet at forberede de sidste tre år. De første 14 dage af Milles liv, det var supergodt, siger Nicklas Rygaard.

Men i takt med at dagene gik, forsvandt mere og mere af overskuddet i den nybagte familie.

- Så er det som om, at der kommer et hul, hvor jeg husker mindre og mindre af min hverdag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Nicklas Rygaard er det vigtigt at sætte fokus på, at fødselsdepressioner også kan ramme mænd.
Ifølge Nicklas Rygaard er det vigtigt at sætte fokus på, at fødselsdepressioner også kan ramme mænd. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Begyndte at ændre adfærd

Nicklas Rygaard begyndte at trække sig fra sin familie, mens han – og især hans kone - oplevede, at hans lunte blev kortere.

Derfor begyndte hun selv at søge på nettet for at finde grunden til sin mands ændrede adfærd.

- Hun kommer så ind på nogle artikler, der godt kunne minde om det her fravær, jeg har haft for familien. Altså at jeg ikke har lagt lige så meget energi i det, som jeg selv havde forventet, og som hun forventede af mig, inden vi fik Mille.

Nicklas Rygaard kontaktede sin læge, og det stod hurtigt klart, at havde fået en fødselsdepression.

- Jeg tror, at det er meget kønsbestemt, om man som kvinde eller som mand fortæller højt, at det er svært med følelser, siger han.

Symptomerne på fødselsdepression er følelser og tilstande af:

Rammer tusindvis af mænd hvert år

Nicklas Rygaard er langt fra den eneste far, der er blevet ramt af en fødselsdepression. Ifølge tal fra Rigshospitalet er det noget, der rammer 7-10 procent af mænd, der får et barn.

I 2020 var der 60.937 fødsler i Danmark, og dermed ramte en fødselsdepression statistisk set op mod 6.100 danske mænd.

De mønstre, som Nicklas Rygaard og hans kone kunne se i hans ændrede adfærd, minder meget om det, man typisk ser hos mænd.

quote Jeg håber rigtig meget, at vi får det sådan, at når en far eller mor får en fødselsdepression, så får de mulighed for at blive henvist til psykologbehandling lige så snart, at det bliver opdaget

Svend Aage Madsen, Forskningsleder, Rigshospitalet

- Mænd kan ofte vise noget vrede og kan vise noget af det, som man kan kalde at trække sig tilbage, altså tilbagetrækningsreaktioner, siger Svend Aage Madsen, der er psykolog og forskningsleder på fødeafdelingen på Rigshospitalet.

Nicklas Rygaard tror, at mange mænd har sværere ved at tale om deres følelser end kvinder. Derfor mener han også, at det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at en fødselsdepression også kan ramme mænd. Og hvis det sker, er der mulighed for hjælp.

- Jeg føler ikke, at der er så mange mænd, der har sagt det højt. Det er meget noget, vi selv går med. Så hvis der sidder nogen derude, der har de her fornemmelser, så står de ikke alene. Det synes jeg er vigtigt at sætte fokus på, siger han.

Håbet for Svend Aage Madsen er også, at forældre og sundhedsplejerskerne i fremtiden bliver endnu hurtigere til at opdage, hvis der er psykiske udfordringer i en ny familie.

- Jeg håber rigtig meget, at vi får det sådan, at når en far eller mor får en fødselsdepression, så får de mulighed for at blive henvist til psykologbehandling lige så snart, at det bliver opdaget.

Mens fødselsdepressioner ifølge Rigshospitalet rammer 7-10 procent af danske mænd, sker det for 10-14 procent af kvinder. På Rigshospitalets hjemmeside kan du læse mere om mænd og fødselsdepressioner.