Flertal i udvalg stemmer for nedrivning af kæmpesommerhuse: - Det er en forfærdelig sag

Politikerne i Teknikudvalget har mandag drøftet, hvad de mener, der skal ske med ti kæmpe-sommerhuse i Marielyst. Et flertal er for nedrivning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mandag drøftede Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, om lokalplanen skal ændres, eller om ti kæmpesommerhuse i Marielyst skal rives ned.

- Vi skulle stemme om lovliggørelse af lokalplanen. Et flertal på tre stemte for nedrivning af sommerhusene, og to stemte imod, fortæller udvalgsformand Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten).

quote Jeg har aldrig oplevet noget lignende. At man bygger huse, og så river man dem ned bagefter

Peter Bring-Larsen, (Guldborgsundlisten), formand, Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget

Dilemmaet er opstået, efter Planklagenævnet afgjorde, at byggetilladelsen af de store sommerhuse på over 200 kvadratmeter er udstedt i strid med lokalplanen.

Derfor skal Guldbordsund Kommune tage stilling til, om sommerhusene skal rives ned, eller om lokalplanen skal ændres.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formanden i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune Peter Bring-Larsen fik et flertal imod sig.
Formanden i Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune Peter Bring-Larsen fik et flertal imod sig. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Og det startede mandag, hvor medlemmerne i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget fra Guldborgsundlisten fik et flertal imod sig.

- Jeg mener, at det er helt ude i hampen. Det er helt ude over min sunde fornuft. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. At man bygger huse, og så river man dem ned bagefter, fortæller Peter Bring-Larsen.

Advokaternes anbefaling

Den seneste halvanden måned har udvalget haft Horten Advokaterne til at vurdere de to løsninger op imod hinanden.

De vurderer, at afgørelsen skal følge proportionalitetsprincippet, som indebærer, at man skal anvende den mindst indgribende metode, der kan lovliggøre forholdet - men med afstemningen i dag, mener Peter Bring-Larsen, at man går direkte imod den anbefaling.

- Det strider mod den anbefaling advokat Horten er kommet med. Man river 10 huse ned velvidende, at der er en byggeret. Så når man er færdig med at rive husene ned, så kan man begynde at bygge nogle nye. Det er helt ude i hampen.

Sagen er dog ikke endeligt afgjort endnu.

Anbefalingen, med et flertal for nedrivning af sommerhusene fra Teknikudvalget, bliver sendt videre til først Økonomiudvalget og dernæst byrådet i Guldborgsund Kommune, hvor afgørelsen falder.

Artiklen fortsætter under billedet

René Christensen (DF) kalder situationen forfærdelig.
René Christensen (DF) kalder situationen forfærdelig. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

To dårlige beslutninger

Ifølge Dansk Folkeparti forsøgte man at få sagen genbelyst, men det blev stemt ned af Guldborgsundlisten og Venstre.

Og derfor mener René Christensen, at man står tilbage med to dårlige beslutninger, som muligvis kunne være undgået.

- Jeg synes, begge beslutninger er dårlige, og jeg føler ikke, det er en Dansk Folkeparti-sag. Det er forfærdeligt, men det er umiddelbart det mest retfærdige, at de bliver revet ned, fortæller René Christensen (DF).

Det ser desuden ud til, at Venstre har skiftet holdning i sagen. 

De startede med at være tilhængere af sommerhusene, men nu har de i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget stemt for nedrivning.

Med meldingen fra Dansk Folkeparti tegner der sig et flertal for nedrivning, når byrådet skal tage en endelig beslutning i næste måned.