Flere døde ænder fundet i sø - Det var skræmmende og uhyggeligt

Flere gråænder og ællinger er blevet fundet døde i en dam i det centrale Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var et uhyggeligt syn, der mødte Maria Holm Kragh fra Våbensted Vildtplejestation fredag eftermiddag, da hun nåede frem til Svanedammen i det centrale Nykøbing Falster.

En person havde alarmeret miljøvagten og den lokale vildtplejestation, som hjælper nødstedte dyr, om at der lå flere døde ænder i dammen.

- Det var skræmmende og uhyggeligt at se de små døde ællinger ligge i sivene, siger Maria Holm Kragh, stifter af Våbensted Vildtplejestation, til TV ØST.

quote Det var skræmmende og uhyggeligt at se de små døde ællinger ligge i sivene

Maria Holm Kragh, Våbensted Vildtplejestation

Hos den kommunale miljøvagt bekræfter man det store fund af døde fugle.

- Der er blevet fundet flere end 20 døde ænder i alle aldre. Det vil sige ællinger, ungfugle og voksne fugle. Nogle har været døde i længere tid, siger miljøvagt Torsten Jensen.

Der er hovedsageligt tale om døde gråænder. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster.
Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster. Foto: Våbensted Vildtplejestation

Problemet med døde fugle i dammen blev allerede opdaget tidligere på ugen og indrapporteret til Guldborgsund Kommune, som kontaktede Fødevarestyrelsen, der efterfølgende har været nede i området for at indsamle de døde fugle og undersøge dem nærmere.

- Jeg har været i kontakt med en veterinær fra Fødevarestyrelsen tidligere i dag. De har fået svar fra prøverne, og der er ikke tale om fugleinfluenza, siger Torsten Jensen om dødsårsagen.

Forgiftet dam

Fugle, som blev fundet tidligere på ugen, døde af botulisme, som også går under navnet pølseforgiftning, forklarer Torsten Jensen.

Botulisme er ifølge Statens Serum Institut en sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer fra den sporedannende bakterie Clostridium botulinum.

quote På grund af det varme vejr er det kommet tidligere end normalt

Torsten Jensen, miljøvagt

Clostridium botulinum findes udbredt i naturen og producerer under iltfattige forhold en gruppe af beslægtede giftstoffer, de såkaldte neurotoksiner. Disse toksiner er nogle af mest farlige og potente biologiske giftstoffer, som findes. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster.
Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster. Foto: Våbensted Vildtplejestation

- Det rammer ofte ænder, og det er tidligere set her i Nykøbing Falster. Men på grund af det varme vejr er det kommet tidligere end normalt. Det plejer at være en hændelse, som først rammer i august, siger Torsten Jensen og fortsætter:

- Det er fordi, at søerne er hårdt belastet af algevækst og dårlig vandcirkulation, og så kan den slags opstå.

Kommer under observation

Derfor betegnes dyrenes død som en naturlig hændelse. Torsten Jensen vurderer, at de flere end 20 ænder, som blev fundet fredag, også er døde af botulisme. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster.
Døde ænder i Svanedammen i Nykøbing Falster. Foto: Våbensted Vildtplejestation

Hvis man har rørt de døde ænder, er det nok at vaske sine hænder grundigt under varmt vand, oplyser Torsten Jensen.

Både Fødevarestyrelsen og Guldborgsund Kommune holder søen under observation. De døde fugle bliver desuden indsamlet af hygiejniske årsager.