Fem mænd får lavere straf for befrielse af fange på sygehus

Østre Landsret har frifundet tiltalte for brug af pistol under fangeflugt i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En voldsom aktion ved Nykøbing Falster Sygehus, hvor en fange blev befriet, er nu blevet vurderet af Østre Landsret. Og de nye øjne har betydet en væsentlig formildelse af straffen i forhold til byrettens dom.

Fangen skulle en dag i september 2018 undersøges på sygehuset for et muligt mavesår, men det blev ikke til noget.

I stedet blev fængselsbetjente fra Storstrøms Fængsel tvunget væk fra bilen, hvor fangen sad i, hvorefter andre ræsede væk med ham i en grå Mercedes. Gerningsmændene brugte en peberspray under aktionen.

Den indsatte nåede godt et døgn på fri fod, før han blev fundet i bagagerummet på en bil på Amager.

Pistol ude af billedet

Sagens hovedperson blev af Retten i Nykøbing Falster i oktober sidste år idømt fængsel i tre år og seks måneder og udvisning, men landsrettens afgørelse er helt anderledes - nemlig fængsel i seks måneder og udvisning med indrejseforbud i seks år.

Årsagen er, at landsretten ikke mener, at der er bevis for, at der blev brugt en ægte pistol, oplyste hans forsvarer, Mai-Britt Storm Thygensen, til Ekstra Bladet tirsdag. Skydevåben er altså ude af billedet, og hendes klient er "kun" dømt for vold og flugt.

Også fire andre har fået en væsentlig reduktion i straffen.

Den af byretten udpeget person som planlæggeren af flugten blev idømt fængsel i to år og ni måneder samt udvisning. Landsretten ændrer dommen til seks måneder, ligesom han undgår udvisning, men i stedet får en advarsel.

Video: Sådan så det ud, da politiet tjekkede biler efter fangeflugten på Falster.

 

En tredje person idømmes seks måneders fængsel, hvor byretten landede på to år og ti måneder.

En fjerde blev oprindeligt idømt tre år og udvist, men landsretten erstattede det resultat med ni måneder og en advarsel efter udlændingeloven. Han er frifundet for udvisning.

Endelig er også straffen til en femte person nedsat. Han skjulte fangen hos sin mor i Nørre Alslev og var også tiltalt for hæleri og våbenbesiddelse. Byretten idømte ham tre år og ti måneder, mens landsretten nedsætter straffen til tre år.