Fem centimeter høje minifigurer fortæller 120 års landbrugshistorie

120 års landbrugshistorie i miniskala er lige nu at finde på biblioteket i Nysted.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bondemænd og -koner, dyr, gårde, marker og maskiner i skalaen 1:32 fylder lige nu 100 kvadratmeter på biblioteket i Nysted.

På de ti borde på førstesalen på det gamle bibliotek, er det muligt at udforske alt fra traktorens historie til roeoptagningens udvikling siden 1960'erne til i dag. Biblioteket er de helt rigtige rammer til udstillingen, det er nemlig et gammelt restaureret kornlager.

quote Der er sket en enorm udvikling, med hele måden vi dyrker landbrug på

Søren Michaelsen, modelbygger

Bag udstillingen står Søren Michaelsen, der egentlig er så langt væk fra landmand, som man kan være. Til dagligt forsker han i enzymer, alligevel har et blødt punkt for landbrugshistorie og minifigurerer. 

Læs også
Lokal kunstner udsmykker gammel sukkerfabrik: - Det er en drømmeopgave
Læs også
Lokal kunstner udsmykker gammel sukkerfabrik: - Det er en drømmeopgave

Som barn voksede han op på et landbrug i Østjylland, og siden har interessen for landbrug og mekanik været der. 

- Det, jeg synes er vildt fascinerende, er, at der er sket en enorm udvikling, med hele måden vi dyrker landbrug på, og det har jeg forsøgt at vise ved hjælp af minifigurerne og gårdene. Jeg har ikke set lignende før, siger Søren Michaelsen, der bor i Måløv, men har en flexbolig i Nysted. 

Hjemmelavet modeller

Det har ikke været muligt for Søren Michaelsen at finde alle modellerne i butikker og og på nettet. Derfor har han været nødt til at tænke kreativt og lave mange af modellerne selv ud af pap, træ og en dørmåtte. 

- Jeg synes, det har været vildt sjovt at lave, undersøge og bare få lov til at være vildt nysgerrig, siger han og tilføjer:

- Jeg ved godt, det kan lyde gabende kedeligt, men det har det virkelig ikke været at lave, og tilbagemeldingen fra folk er også, at de har fået stof til eftertanke.

Artiklen fortsætter under billedet.

Udstillingen viser landbruget under forskellige tidsperioder. Her er det tidsperioden 1920-1930'erne.
Udstillingen viser landbruget under forskellige tidsperioder. Her er det tidsperioden 1920-1930'erne. Foto: f

Skal appellere til alle

Udover selve udstillingen, hvor man kan se udviklingen over 120 år med det blotte øje, er det også muligt at læse om om landbrugets historie på plancherne på lokalets vægge.

- Jeg har kommet med de historiske fakta, og samtidig også fortalt om, hvilke politiske beslutninger, der ligger til grund for noget af udviklingen. Derudover kan man også læse en masse om ændringerne på priserne på fødevarer og landbruget generelt, siger Søren Michaelsen.

quote Udstillingen er tiltænkt både de helt små, drengerøvene og de ældre landmænd, der selv har gået bag hestene

Søren Lund Michaelsen, modelbygger

For Søren Michaelsen er det ikke kun historien, der er interessant. Derfor har han også en sektion om fremtidens landbrug og teknologi.

- I den sektion med fremtiden, har jeg undersøgt, hvad der sker af store ændringer. For noget kommer der til at ske i forhold til CO2 og miljøbelastning. 

Læs også
Stor Jim Lyngvild-udstilling tager form på Holmegaard Værk
Læs også
Stor Jim Lyngvild-udstilling tager form på Holmegaard Værk

Udstillingen, der er åben resten af august og som er gratis, bliver passet af bibliotekaren på stedet, men Søren Michaelsen har haft mulighed for at snuse rundt blandt de besøgende i sin sommerferie. 

- Udstillingen er tiltænkt både de helt små, drengerøvene og de ældre landmænd, der selv har gået bag hestene, og jeg har da talt med gæster fra fire år og helt op til 96 år, siger Søren Michaelsen. 

Udstillingen viser udviklingen af landbruget over 120 år, lige fra hest til traktor, og et bud på fremtidens landbrug.
Udstillingen viser udviklingen af landbruget over 120 år, lige fra hest til traktor, og et bud på fremtidens landbrug. Foto: f

Nyhedsoverblik