Fængselsuddannelsen kommer til sommer - nu tilbyder VUC en lettere vej ind

VUC Storstrømmen er snart klar til at optage elever, der skal opkvalificeres til den nye fængselsfunktionær-uddannelse i Nykøbing Falster.

- Vi har lavet en pakke, der sikrer, at eleverne får de kompetencer, som de skal have, hvis de ønsker at søge ind på fængselsfunktionæruddannelsen i Nykøbing Falster.

Sådan siger Martin Lasse H. Sieben, der er direktør for VUC Storstrømmen.

Der er tale om en særlig pakke af fag, der er skruet sammen i et særligt forløb, så man er sikker på at få de krævede kompetencer, som man skal have, for at søge ind på uddannelsen. Det er Dansk C, Engelsk C, Samfundsfag C samt et ekstra C-niveau, for eksempel Psykologi C eller Idræt C.

- Vi henvender os til en målgruppe, der mangler de her fag, før de kan gå i gang med fængselsfunktionæruddannelsen. Vi ser det som en gruppe, der aldersmæssigt er blevet voksne, men som mangler fagene for at komme videre, siger direktøren.

En genvej til uddannelsen

Martin Lasse H. Sieben understreger, at det ikke er VUC Storstrømmen, der står for selve optagelsen på fængselsfunktionæruddannelsen - det gør den selv - men der er tale om et tilbud, så man i hvert fald undervises i de fag, som er nødvendige for at komme ind på uddannelsen, når den starter til august. VUC Storstrømmen kalder dog deres kursus for en genvej ind på uddannelsen.

Hvis man er ledig, så er det muligt, at man kan få undervisningen betalt af det offentlige - men ellers knytter der sig en mindre selvbetaling for undervisningen og betaling i fagene. Den er pt på 550 kroner per fag man undervises i. Fængselspakken ventes derfor at koste lidt mere end 2.000 kroner for uddannelsen - foruden at man som udgangspunkt skal leve af SU undervejs.

- Vi håber, at et lille hold på en 16-18 stykker tilmelder sig. Så er vi rigtig tilfredse. Og så håber vi jo, at det vokser, efterhånden som uddannelsen er en realitet. Jeg tror, at der er et stort potentiale for os i at sikre, at der er kvalificerede ansøgere til uddannelsen, siger han.

Samarbejde sikrede uddannelse

I månederne op til, at spørgsmålet om uddannelsens placering skulle afgøres på Christiansborg, samlede Guldborgsund kommune en koalition af uddannelserne i Nykøbing Falster for at sikre optimale forhold for at få uddannelsen til byen.

På den måde blev det sikret, at der allerede var et udbygget uddannelsesmiljø klart i byen - dels i form af plads til uddannelsen, men også ved at sikre alt det praktiske udenom var klart, for eksempel forskningsbibliotek, kantineforhold og it-miljø til de studerende.

Tilbuddet om at sikre opkvalificering af ansøgere fra VUC var en del af den færdige pakke, som politikerne på Christiansborg så og så at sige koblede sig på, da de vedtog finansloven for 2022.

- Det er en helt enestående mulighed, at vi har fået den her uddannelse til Nykøbing Falster. Og vi uddannelser fortsætter samarbejdet også i fremtiden, hvor vores opgave er at hjælpe med at sikre, at der er kvalificerede ansøgere til uddannelsen, siger Martin Lasse H. Sieben.

Optaget på den nye uddannelse er netop startet, og slutter i uge 6. Uddannelsen afsluttes i slutningen af juni måned.